Алжир с радикално решение срещу измамите на матурите – спира интернета в цялата страна

DenNews.bg
22.06.2018
размер на текста:

 Алжир спира интернета в цялата страна, за да попречи на учениците да мамят на матурите, пише "Гардиън".

Радикалното решение има за цел да предотврати масови злоупотреби. През тази седмица Алжир спира интернета за по три часа на ден на абсолютно всички.

Граждани на северноафриканската държава недоволстват от безумното решение на властите, защото на места спира работата, където е необходим интернет.

Държавният оператор Algérie Telecom съобщи, че са спрели достъпа до интернет "в съответствие с инструкциите на правителството, за да се гарантира, че изпитите за диплома за средно образование ще преминат гладко" след съвместно решение на телекомуникационните фирми и образователното министерство.

Публикуван е график на спиранията: три пъти по един час в сряда, което съвпада с първия час на всеки изпит и по два пъти в четвъртък, сряда, петък, събота, неделя и понеделник.

От Министерството на образованието признават, че е голяма крачка, но просто нямат друг вариант.

По време на матурите през 2016 г., когато се явяват повече от 700 000 ученици, злоупотребите са толкова мащабни, че образователното министерство анулира няколко изпита и използва нови въпроси. В социалните мрежи се появили въпросите и отговорите преди започването на всеки изпит. 31 души са арестувани, включително и служители на ведомството.

През 2017 г. министерството предприе действия за заглушаване на мобилните телефони в 2 100 изпитни центъра в Алжир и блокира достъпа до социалните мрежи.

Според някои експерти крайното решение граничи със скандално аматьорство.

Драконовите мерки на алжирските власти също включват металдетектори в изпитните центрове, учителите трябва да предадат телефоните и таблетите си, заглушаване и охранителни камери.

Но Алжир не е единствената държава, която предприема такива радикални стъпки. Сирия, Ирак, Мавритания, Узбекистан и няколко щата в Индия блокират достъпа до интернет. Етиопия спира само социалните мрежи.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети