Старозагорски роми метат от липа улиците в Дупница, ще я предават за чай в пакетчета

DenNews.bg
16.06.2018
размер на текста:

 Роми от Стара Загора метат от сутринта улици в Дупница от падналия липов цвят, за да го предадат после в пунктове за изкупуване на билки, за да можем ние след това да си го сервираме през зимата за лек. Тартор на групата е мощна ромка, която разпорежда кой къде да събира цвят, до обяд те успяха да натоварят багажника, а след това започнаха да товарят и отгоре на колата. На една от снимките ни много ясно се виждат и метлите и лопатите, с помощта на които билкарите смитат смесената с вкякакви боклуци липа. Ромите от Стара Загора предпочетоха улица "Венелин", "Трети гвардейски полк" и "Свети Георги" където има най-много липи. За всеки случай те направиха опознавателна обиколка и по съседните улици, но след като не установиха находки, отново се върнаха на познаните им вече "обекти".

Ние публикуваме и снимка на номера на колата, с която ромите Града на липите си вилнееха из Дупница, необезпокоявани от никого. Може би повечето от хората, които ги видяха, решиха, че те са работници от чистотата към община Дупница, защото именно те бяха много активни през седмицата и чистеха улиците.

Тази публикация е сигнал към полицията и прокуратурата и БАБХ с цел да се самосезират. Надяваме се да започнат и проверки в пунктовете за изкупуване на билки както в региона, така и в цялата страна. Ние като обикновени граждани и потребители, очакваме реакция от тяхна страна, както и реални резултати от извършените проверки.

Дотогава, за по-сигурно, за да не пострадате, избягвайте пиенето на билков чай от липа от търговската мрежа. Както знаете, така наречените хартиени пакетчета-филтри, от които пием чай, са непрозрачни и няма как да видим какво точно е съдържанието в тях.

Избягвайки пиеното на точно такъв чай, ще си спестите и неприятни последствия за здравето!

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети