България вече няма хеликоптер за гасене на пожари, ще разчитаме само на съседите

DenNews.bg
14.06.2018
размер на текста:

Разбилият се хеликоптер имаше съществена роля в овладяването и погасяването на горските пожари в Рила планина през 2013-а година. Снимка: Архив

В сезона на пожарите България остана без хеликоптер за овладяване на огъня след катастрофата, при която загинаха двама военни, а един оцеля като по чудо. Нито една от летателните машини, с които страната ни разполага, не може да участва в потушаване на горски пожари. Другият наличен Ми-17 се разби през 2003 г. в Разлог при гасене на горски пожар.
От авиобазата в Крумово предупредиха, че при критични ситуации ще се наложи да разчитаме на спасителни екипи от Гърция и Македония, съобщи bTV.
В Стара Кресна и Ощава още си спомнят със страх за големия пожар миналото лято. Тогава огънят опустоши хиляди декари гора, а няколко къщи изгоряха до основи. Хората гледали как хеликоптери прелитат над селото, гасят и пак се връщат, за да пълнят вода от близкия водоем. Без тях положението изглеждало неспасяемо.
Вертолетите Кугър, с които армията разполага, не са оборудвани да гасят по въздух.
Без помощ по въздуха гасенето на пожари ще е проблем.
"Хеликоптерът е безценен да направи едно разузнаване на пожара ,защото оттам се вижда всичко, а когато местността е пресечена, ти нямаш представа за развитието на пожара и много трудно се определят фронтовете, по които трябва да се гаси", заяви Любомир Еленков, който е оперативен дежурен на София в пожарната.
Засега огнеборците ще разчитат само на високопроходимите машини и на помощ от съседите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети