Георге Иванов пристига на посещение у нас

DenNews.bg
14.06.2018
размер на текста:

 Македонският президент Георге Иванов пристига на двудневно посещение у нас по покана на българския президент Румен Радев. Официалната церемония по посрещането е в 11 часа. Двамата президенти ще положат венец пред паметника на Незнайния войн, а от 11:25 часа ще проведат среща на "четири очи" на "Дондуков" 2, след което ще се състоят пленарните разговори на официалните делегации на двете държави.
Визитата на македонският президент у нас идва часове след Георге Иванов обяви, че няма да подпише договора с Гърция за смяна на името на Македония на Република Северна Македония.
Утре пък на посещение от наша страна в Македония заминава външният ни министър Екатерина Захариева.
Вчера споразумението за новото име беше договорено от премиера Зоран Зaeв и гръцкия му колега Алексис Ципрас. Очаква се решението на продължилия 27 години спор да отвори пътя на Македония към НАТО и ЕС. Договорката обаче предизвика бурни реакции и в двете държави.

Снощи около 2000 души протестираха в Скопие срещу обявеното споразумение между Гърция и Македония за промяна на конституционното име на страната, носейки плакати с надписи "Нашето име е нашата идентичност", "Лъжете, сушите, на Грците им го пушите", "Едно име имаме - Македония", "Македония бесите, на бесилка ще висите".
Демонстрантите искаха оставка на премиера Зоран Заев. Не се знае кой е организатор на протеста, но апели за участие имаше през целия ден в социалните мрежи.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети