41% от българите живеят в пренаселени жилища

DenNews.bg
13.06.2018
размер на текста:

Около 41% от българите живеят в пренаселени жилища според данните от анализ на Евростат за състоянието на жилищния фонд в Евросъюза през 2017 г. Средният показател за пренаселеност в ЕС е около 17%, отчита европейската статистика.
Близо 1,1 милиона българи, или около 15% от населението у нас, живеят в жилища, които се споделят от повече от едно семейство, тоест удвояването на домакинствата в един апартамент, е доста често срещано явление сред българите с по-ниски доходи в градска среда.
Случва се често 3 поколения, или около 6-9 членове на едно домакинство, да обитават маломерно жилище от 60-70 квадратни метра.
Освен това около 80% от децата у нас под 18-годишна възраст, както и около 60% от младите хора на възраст 16-29 години, са в домакинства, които живеят в пренаселени жилища.
Процентът на пренаселените жилища у нас в големите градове е около 48% (при 18% за ЕС), в малките градчета и предградията - около 40% (при 15% за ЕС) и в селските райони – 33% (при 17% за ЕС), показват данните на Евростат.

На фона на изключителната пренаселеност на жилищата у нас анализът регистрира и значително висок процент от незаети жилища в градовете и селата, които стоят празни - от общо 3,9 млн. броя единици жилища у нас – около 1,2 милиона, или 31%, са необитаеми и незаети.
В градските райони незаетите жилища са над 650 хиляди (25% от жилищата в градска среда), а в селските райони незаетите жилища са над 560 хиляди, или 43% от сградния фонд по селата. Само в столицата и в София-област незаетите жилища са около 250 хиляди.
Тези диспропорции се обясняват както с намаляване броя на населението у нас през последните години, така и с емиграцията на българите извън страната или вътрешната миграция от селата към градовете, което освобождава много жилища и ги прави свободни и необитаеми.
От 28-те страни-членки на ЕС най-висока пренаселеност е регистрирана в Румъния - близо 50%, отчита анализът на Евростат. Други страни, в които има значителна пренаселеност на жилищата с домакинства, са: Латвия – 43%, България – 41%, Полша и Унгария – по 40%, Словакия – 38%.
В противоположния край на скалата най-ниски нива на пренаселеност са отчетени в Кипър – 2,4%, Малта – 2,9%, Ирландия – 3,2%, Белгия – 3,7% и Холандия – 4%. Пренаселеността също е била проблем за по-малко от 10% от населението във Финландия – 6,6%, Германия – 7,2%, Франция – 7,7%, Великобритания и Люксембург – по 8%.
Високи нива на пренаселеност са регистрирани и при съседите ни – Гърция – 40%, Сърбия – 64%, Македония – 68% и Турция – 73%.
През миналата година около 42% от жителите на ЕС са обитавали апартаменти, или 4 от всеки 10 европейци, са обитавали фамилни къщи и една трета са имали самостоятелни къщи.
Около 42% от европейците са обитавали свой собствен дом без заем или ипотека, докато други 27% са обитавали жилище със заем или ипотека, отчита Евростат. Други 20% от европейците са обитавали жилище под наем. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети