Отпада реимунизацията срещу туберкулоза на 11-годишните деца

DenNews.bg
12.06.2018
размер на текста:

До края на годината ще отпадне реимунизацията срещу туберкулоза при деца на 11 години, както и едната ваксинация срещу пневмококова инфекция. Това обяви във Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Препоръката е на Експертния съвет по имунопрофилактика за развитието на Имунизационния календар у нас през следващите 4 години, съобщи БНТ.
Предвижда се през 2021 година у нас да бъде въведена ваксината срещу варицела. Миналата година от дребна шарка у нас са се разболели близо 26 хиляди деца, 460 са били хоспитализирани. Смъртните случаи са два.
"Ние го имаме предвид само като незадължителна имунизация, да могат да я правят тези родители, които сега пътуват в чужбина и я купуват от Гърция, Австрия, тъй като тя е в календарите на тези страни и да осигурим тя да бъде безплатна за тези, които желаят", каза Кунчев.
Процентът на родителите, които категорично отказват да имунизират децата си, са едва 0.7 процента. Според д-р Кунчев обаче невярната информация, която залива интернет пространството поражда в много родители страх от евентуални последствия.
Валерия Николова, майка на едномесечно бебе, заяви, че не знае дали да вярва на написаното в социалните мрежи, но се притеснява от ваксините.
"Нито съм за, нито съм против, но като цяло смятам да си ваксинирам детето. От случаите, които чувам тук и там, не мога да кажа дали това се дължи на ваксините, не съм с такова образование, но все пак се прокрадва дозата съмнение", каза тя.
"Те са предимно съсредоточени в големите градове, а нашaта насоченост е ние да им осигурим фактическа, научно обоснованата и проверена информация", добави Кунчев.
В България годишно се правят 2 милиона и 250 хиляди имунизации. Миналата година в системата за съобщаване на нежелани реакции са регистрирани 61 сигнала на граждани. Установено е, че само при едно дете може да се търси реална връзка между ваксината и неговото състояние.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети