Сапарева баня пази от пожари горите и земеделските земи със забрани

DenNews.bg
11.06.2018
размер на текста:

Забраните във връзка с настъпването на пожароопасния сезон на територията на община Сапарева баня вече са в сила. Забраните са в сила до 31 октомври 2018 г. и са с цел недопускането на пожари и нанасянето на щети на горската територия, земеделските земи и селскостопанската продукция.
В сила са правата и нормите за пожарна безопасност при извършване на дейности в земеделските земи, изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци, както и използването на открити огнеизточници. Забранява се паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви на разстояние по-малко 50 метра от тях.
Паленето на открит огън в гори и в близост до горски масиви е забранено, освен ако разстоянието е най-малко поне 100 метра или на изрично разрешените за това места.
Забранено е също извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през или покрай житни площи, през периода от восъчната зрялост до прибирането на реколтата. За нарушаването на тези забрани ще бъдат съставяни актове за административни нарушения. Съгласно Закона за опазване на земеделските земи глобата е в размер от 1 500 лв. до 6 000 лв. за ползвателя на земеделската земя, на която е извършено изгарянето на стърнища или на други растителни отпадъци.
Полската охрана по населените места в община Сапарева баня е натоварена да наблюдава площите с житни култури през периода от восъчна зрялост до окончателно прибиране на реколтата, и незабавно да сигнализира при установяването на запалване и на пожар. Всяко лице, забелязало пожар, също е длъжно да сигнализира своевременно.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети