2 месеца решетки за арестувания за готвеното убийство на Бабченко

DenNews.bg
01.06.2018
размер на текста:

Съдът в Киев остави в ареста за два месеца заподозреният Борис Херман, който според украинските власти е участник в заговор за убийството на руския журналист Аркадий Бабченко.
Херман отрича да е имал някога намерение да убие Бабченко. Пред съда той посочи, че е действал в интересите на Украйна.
Заподозреният Херман все пак призна, че връзка с него е била установена от Кремъл относно план за убийството на Бабченко, но той вместо това е предал тази информация на украинскиет власти и е работил заедно с тях по контра-разузнавателната операция.

Украинските власти инсценираха убийството на журналиста, известен с критиката си към политиката на Кремъл, за да разобличат плана за ликвидирането му и да задържат замесените лица.
„Целта беше да остана жив, а заговорът за убийството ми беше ужасяващо реален”, каза на пресконференция в Киев руският журналист.
В инсценираното убийство участвали опитни гримьори, а съпругата му била напълно наясно с плана, призна Бабченко, въпреки че по-рано той й се извини за причинения шок.
„Те свалиха тениската ми, сложиха я на манекен и стреляха. Накрая беше цялата в дупки от куршуми. Аз легнах на земята. Върху мен изляха истинска свинска кръв, част от нея сложих в уста и я оставих да потече. И така аз бях мъртъв. Всички си тръгнаха. Бяхме сами с жена ми. Тя се обади на полицията и линейката и специалните сили дойдоха веднага”, разказа той.
Мнимото убийство стана повод за размяна на остри реплики между Киев и Москва.
„Защо е бил подготвян този руски заговор? За да бъде дестабилизирана ситуацията в Украйна, показвайки, че силите на реда не могат да си свършат работата. Освен това, Русия иска да убие тези хора, от които се страхува”, подчерта украинският президент Петро Порошенко.
„Не знам дали целта оправдава средствата в тази история. Слава Богу, че човекът е жив. Но това не променя нашето отношение към Украйна – страна, в която да си журналист е нещо опасно”, заяви на свой ред говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.
Самият Бабченко, който е отявлен критик на Кремъл, неведнъж е споделял, че се страхува за живота си.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети