Изваждат свален през II световна война български боен самолет от тресавище в Самоковско

DenNews.bg
09.05.2018
размер на текста:

Най-вероятно днес ще започне операцията по изваждането на открития свален през Втората световна война български самолет край самоковското село Марица, недалеч от курорта Боровец. Най-вероятно машината е модел "Месершмит 109, модификация Г6". Има данни, че в този район е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил убит от американските изтребители, коментира пред bTV полковник проф. Димитър Недялков. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите пилоти от Трети и Шести изтребителен орляк.
"На 11 юни 1944 г. е бил въздушният бой. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят бой с американските изтребители "Мустанг". Поради изчерпване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отцепили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район", каза Недялков.
Данни сочат, че Бонев е успял да катапултира, но след като отваря парашута си е прострелян от американските изтребители.
Експертът е категоричен, че откритият самолет е уникална находка.
"Единственият български "Месершмит" се намира в белградския авиационен музей. Ние нямаме такъв самолет в такъв обем. Нямаме такова нещо като експонат", казва Недялков.
Изваждането на самолета от тресавището най-вероятно ще започне още днес.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети