Боян Петров не е в лагер 1 под Шиша Пангма, издирването му продължава утре

DenNews.bg
08.05.2018
размер на текста:

Българският алпинист Боян Петров не е открит в лагер едно под връх Шиша Пангма в Хималаите от тримата шерпи, които започнаха издирването му тази сутрин.
Жената на Петров Радослава Ненова заяви пред БНР, че алпинистите няма да тръгват към втория лагер днес.
Спасителната операция за деня е прекратена. Предвидено е утре шерпите да продължат до втория лагер.
В тази връзка алпинистът Петър Атанасов коментира, че шерпите ще се справят със задачата. "Графикът за придвижване на тази спасително-издирвателна група е един ден до съответния следващ лагер. Днес тримата трябва да стигнат до лагер 1, а утре евентуално до лагер 2 и следващия ден по-нагоре", обясни той.
Атанасов увери, че няма нищо тревожно в това, че Петров не е намерен в палатката си на третия лагер. В този момент той сигурно е атакувал върха. "Има вероятност да се е върнал в лагер 3 и след това да е продължил да слиза надолу към местата на лагер 2 и лагер 1", допълни Петър Атанасов и изрази надежда алпинистът да е стигнал до палатката си.
Атанасов заяви, че дори Петров да не е стигнал до палатката си, той може да се укрие в снежна пещера, която на тази надморска височина е добро убежище. Това обаче би означавало, че Петров няма със себе си гориво, за да може да топи сняг и да приема течности, което в тези условия е ключово за оцеляването.
По-рано Ненова обясни, че е направен опит от базовия лагер да се разгледа върха за движение и активност с телескоп. Самата палатка на Боян обаче била скрита зад скала и хората на базовия лагер не можели да видят дали около палатката има активност или не.
По думите на Ненова ако Боян е успял да стигне до палатката си, той най-вероятно чака там да отмине лошото време. В палатката имало достатъчно храна и всичко необходимо, така че алпинистът да оцелее няколко дни.
Стана ясно и че спасителната група от Китай ще пристигне на мястото в сряда. Към момента не можело да се изпрати хеликоптер, защото времето не го позволявало.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети