Ексшефове на НДК с обвинения за неизгодни сделки и присвояване

DenNews.bg
31.05.2018
размер на текста:

Бившият изпълнителен директор Мирослав Боршош

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от "Националния дворец на културата - Конгресен център - София" ЕАД /НДК - КЦС ЕАД/ за нецелево разходване на целеви средства, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда.
Разследването е извършено под ръководството и надзора СГП, по образувано на 19 юли 2017 г. досъдебно производство. Припомняме, на 29 юни 2017 г., два дни след като бе възстановен на поста директор на НДК, Мирослав Боршош напусна сам. Като причина изтъкна проверката срещу неговото управление на НДК.

Едното длъжностно лице /д.л./ - Изпълнителен директор е обвинено за това, че е разпоредило част от целевите средства - в размер на 3 431 146,06 лв. да бъдат разходвани за заплащане на разходи, които не са свързани с дейностите, за които са отпуснати. С решение на Министерски съвет от 3 август 2017 г. е увеличен капиталът на Националния дворец на културата със 17 млн. лв., като средствата са били с целево предназначение - за преустройството, модернизацията и адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.
В хода на разследването е установено, че в периода 16 януари 2015 г. - 24 януари 2017 г. д.л. е сключило договори с адвокатски дружества при наличие на назначени 2- ма юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти, при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата. С тези действия д.л. е осъществило престъплението умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай - настъпилите щети за НДК са в общ размер 389 624.82 лв.
Събрани са още и доказателства за друго престъпление, извършено от д.л. - умишлена безстопанственост, от която са последвали значителни щети за НДК в общ размер на 28 399,61 лв. На 9 септември 2015 г. е отправено искане до Министерски съвет за предоставяне на моторни превозни средства за служебни цели. В същото време НДК е разполагало с лек автомобил м. "Ситроен С4" и с микробус м." Хюндай".
Въпреки това и преди да изчака решението на МС, на 18 септември 2015 г. е сключил договор при условията на оперативен лизинг за отдаване на автомобил м."Лексус ЛС 600" за срок от 12 месеца, за което е заплатена сумата от 14 199 лв. На 16 октомври 2015 г. Министерският съвет е уважил искането от 9 септември 2015г. и на "НДК-КЦС" ЕАД е предоставен за временно ползване и стопанисване автомобил м. "Пежо 607". Д.л. не е прекратил договора за оперативен лизинг, а на следващата година /на 27 септември 2016г./ отново е сключил договор при условията на оперативен лизинг за автомобил м."Лексус ЛС 600", за което отново са заплатени средства в размер на 14 199 лв.
От събраните и анализирани доказателства е установено още, че в периода 24 ноември 2014 г. - 23 декември 2015 г. д.л. съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили значителни вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са: 6 за PR- обслужване, при назначени в НДК 4 - ма служители за тази дейност и 9 за процесуално представителство пред съдебни органи, при назначени 2- ма юрисконсулти.
Д.л. е обвинено и за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 1 ноември 2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52 лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Другото длъжностно лице - Председател на съвета на директорите е обвинено за това, че е принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.", да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка.
Принудени са да занижат оценката по показателя "Техническо предложение" на един от участниците в процедурата, и завишат оценката по показателя "Техническо предложение" на друг участник в процедурата, като обвиняемият е употребил за това заплашване.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети