ГДБОП и холандската полиция разбиха група за киберпрестъпления

DenNews.bg
29.05.2018
размер на текста:

 Организирана престъпна група за киберпрестъпления е разбита в хода на международна операция на служителите на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП и холандската полиция.
Международната операция е ръководена от Върховната касационна прокуратура. Целта на акцията е противодействие на лица, използващи анонимизиращи хостинг услуги, за да прикрият престъпната си дейност.
Престъпленията били свързани с разпространение на материали, представляващи сексуална експлоатация на деца.
Групата предоставяла и интернет ресурс за извършване на други видове киберпрестъпления и пране на пари.
В резултат на съвместните действия на българските и холандските полицейски власти уебсайтът на доставчика на услугите е свален. Преди това органите на реда направили копие на цялата база данни за клиентите на двете компании.
Установени са конкретни IP адреси, както и финансови записи. По предварителни данни по-голяма част от потребителите, които качвали материали, представляващи сексуална експлоатация на деца, са извън пределите на Холандия и България.
В хода на операцията е арестуван собственикът на двете компании. Той е бил задържан от властите в Тайланд. Арестуван е и техническият администратор на сайта. Той е задържан у нас.
Установено е, че администраторът е пребивавал в страната ни повече от месец с кемпер с молдовска регистрация и е извършвал престъпна дейност. Той е задържан на връх Ком, област Монтана. Срещу него е наложена постоянна мярка за задържане. Следва той да бъде екстрадиран в Холандия.
Анонимизиращите хостинг услуги, познати още като "Bulletproof hosting services", и лицата, които ги предлагат, играят важна роля при извършването на киберпрестъпленита. Този вид услуги предоставят сървъри за престъпно ползване с цел възпрепятстване на правоприлагащите органи, обясняват от пресслужбата на МВР.
В хода на разследването е установено, че двамата задържани са били наясно относно съдържанието, което е хоствано, и въпреки това не са предприели действия за спиране на разпространението.
С реализирането на операцията успешно е прекратено тригодишно разследване, иззети са сървъри, свързани с две чуждестранни търговски дружества, предоставяли хостинг услуги и такива за споделяне на данни.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети