Откриват Общинските празници в Сапарева баня тази вечер

DenNews.bg
25.05.2018
размер на текста:

Тази вечер на амфитеатър "Гейзера" ще бъдат официално открити традиционните Общински празници в Сапарева баня. Откриването ще започне в 19:45 ч., а в богата музикална програма ще се включат детска фолклорна група "103-градусов хоровод", с худ. ръководител Иван Начов, детски и юношески фолклорни танцови състави "Ресиловче" и танцов ансамбъл "Рила", с ръководител Кирил Амбарков. За празничното настроение на жителите и гостите на планинската община ще се погрижи фолклорната певица Нелина. Предвидено е празникът на завърши с грандиозна заря.
При лоши метеорологични условия откриването и концертната част ще се състоят в салона на НЧ "Просветен лъч - 1905".
Преди откриването, ще се играе и детски футболен турнир. Началният му час е 15:00 ч. на стадиона в Сапарева баня. Детският футболен турнир се организира за втора поредна година и е под патронажа на кмета Калин Гелев


24 май беше отбелязан в Сапарева баня с тържествено шествие от СУ "Христо Ботев" до амфитеатър "Гейзера". Шествието, което се организира за първи път в Сапарева баня, поведоха директорът на СУ "Христо Ботев" Емилия Гелева и отличници от школото. В него се включиха стотици ученици, учители, деца от детската градина и граждани. Кметът Калин Гелев и неговият заместник Славчо Коларски също уважиха празника.
Тържественото честване продължи на амфитеатър "Гейзера", където организаторите от НЧ "От извора - 2013" и СУ "Христо Ботев" бяха подготвили богата музикална и литературна програма. На сцената на Гейзера се изявиха десетки деца от ДГ "Св. Анна", детският фолклорен състав "103-градусов хоровод", училищният мажоретен състав, самодейци от НЧ "От извора - 2013" и ученици. Организаторите бяха подготвили и тематичен конкурс за рисунка на асфалт, а за трите най-добри рисунки имаше и награди.
По време на тържеството, награда получи и ученикът от 5-и клас Християн Иванов. Признанието е заради това, че тази година той е бил от победителите в конкурса "Звезди в радиото". Конкурсът се организира от Радио "Благоевград" и Хуманитарна гимназия "Св. св. Кирил и Методий". В престижната музикална надпревара Християн е участвал в раздел "Фолклор".
Празнично слово към присъстващите отправи кметът на Сапарева баня Калин Гелев. В него той подчерта, че 24 май не е просто един от националните ни празници, а тази дата е символ на духовност, вековни традиции и достойнство. "Това е от историческите факти, които сме длъжни да помним винаги – че ние сме дали писменост на славянските народни и сме се наредили до най-развитите европейски нации. Използвам възможността да поздравя всички педагози от СУ "Христо Ботев" и ДГ "Св. Анна", които със своята отдаденост, опит и знания спомагат за качественото обучение и възпитаване на нашите деца. Изказвам също своята благодарност на всички читалищни и просветни дейци в нашата община, които с много труд и желание пазят живи традициите и възпитават любов към културата в подрастващите поколения. На Вас, мили ученици, ще пожелая да бъдете будни, любознателни и да обичате българското слово. Изразявайте по-често своята признателност и уважение към Вашите учители, защото те Ви водят по пътя на знанието и израстването", каза още кметът Калин Гелев.
В отбелязването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се включи и Общинският духов оркестър от Дупница, който със своята музика създаде неповторимо настроение и дух за празника.

 

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети