Арестуаха шефа на КАТ-Благоевград при зрелищна и доста показна акция

DenNews.bg
22.05.2018
размер на текста:

 Служители на Вътрешна сигурност Благоевград и София, както и икономически полицаи нахлуха преди обед в сградата на КАТ-Благоевград. Целта е да се установят длъжности престъпления на служителите в "Пътна полиция" - Благоевград. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Задържан е директорът на Пътна полиция - Благоевград Данаил Стоицов и още петима служители по сигнали за подкуп, съобщиха кореспондентите ни в града. В спецакцията участват представители на специализираната прокуратура, ДАНС, Икономическа полиция и на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. Най-вероятната причина за арестите са корупционни схеми в КАТ-Благоевград.

И към момента продължават разпитите на полицейските служители и се изземват доказателства. Телефоните на служителите също са иззети.

След 14.00 часа трима от задържаните полицаи от "Пътна полиция" бяха изведени от служители на Вътрешна сигурност. Най-вероятно всички задържани ще бъдат транспортирани в София, където ще продължи установяване на тяхната съпричастност към корупционната схема.

Началникът на "Пътна полиция" инспектор Данаил Стойцов беше изведен с белезници до задния паркинг на сградата, където се извършва претърсване на автомобила му. Сред задържаните е и Николай Доганджийски, с прякор Колевеца, който е пенсиониран полицай. От няколко години той се е занимавал с регистрацията на автомобили, като срещу сумата от 200 лв. е извършвал тази услуга, за да не чакат гражданите на гишетата. Той и жена му имат офис за застраховки, който се намира пред сградата на „Пътна полиция"- в Благоевград.

Към 18 ч. приключи пресконференцията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Схемата е работела като чрез заплащане, служителите на КАТ са регистрирали по-бързо автомобилите на хората, за да не се налага да чакат.

Проведени са 15 разпита, които подкрепят обвинителната теза за престъпление по служба и корупционни схеми. Проверени са 6 автомобила и 13 офиси и домове. В служебния кабинет на началника на КАТ Данаил Стоицов е открита сума, но не беше уточнено каква е тя. Открит е и незаконно притежаван пистолет. Разработката на полицейските служители е продължила няколко месеца, като са използвани всички възможни средства за това.

От Националната следствена служба отказаха да коментират дали проверката и акцията днес е по сигнал.

Собственик на регионален сайт в Благоевград твърди, че той е подал сигнал до Вътрешна сигурност, в който твърди, че началникът на КАТ е участвал в престъпната схема.

Иван Хамбарджийски, който е собственикът на местен информационен сайт твърди, че още преди три месеца е подал сигнал. Той е получил оплаквания от граждани, че полицаите са участвали в схема за получаване на подкупи. По думите му служителите са работили с посредници за бързата регистрация на автомобили и получаване на регистрационни номера по желание на клиента. По-късно през деня или най-късно утре сутринта ще стане ясно на колко от пътните служители ще бъдат повдигнати обвинения.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети