Шест сигурни симптома за високо кръвно налягане

DenNews.bg
21.05.2018
размер на текста:

Много хора дори не подозират, че имат високо кръвно налягане. Посещението при личния лекар често е мисия невъзможна, заради професионална заетост или когато докторът е свободен, пациентът се чувства добре и отлага прегледа. Шега с това, обаче, не е редно да се прави.
Високото кръвно налягане може да причини много тежки заболявания. Трябва да се установи причината за това повишаване на кръвното и да се лекува.
Как да разберем, че имаме високо кръвно?
Кръвно със стойности над 130/80
Според медицината, нормалните стойности на кръвното са 120/80. Факт е, че някои хора, които са свикнали с по-ниски стойности, при 120/80 се чувстват зле.
За да можете със сигурност да прецените дали имате високо кръвно. Трябва да измервате стойностите му с апарат за кръвно налягане, в моменти, когато сте в покой.
Родители с високо кръвно
Високото кръвно, обикновено е генетично обусловено.
Чести пристъпи на главоболие
Заради високите стойности на кръвното, пациентите изпитват силно главоболие. С течение на времето, то се превръща в хронично. Посещението при личния лекар е задължително. Той трябва да прецени какво лечение да предпише.
Подут корем
Колкото и чудно да ви звучи, подутият корем може да подскаже на лекарите, че имате високо кръвно налягане. Когато пациентът страда от диабет или болни бъбреци, няма начин да няма високо кръвно. Главен симптом за това е малкото количество отделена урина и подуването.
Лошо качество на зрението
Високото кръвно често уврежда очните кръвоносни съдове. Те не могат да захранват добре очния нерв, а оттам намалява и качеството на зрението. Ако не се вземат навременни мерки, може да се стигне до пълна загуба на зрението.
Загуба на равновесие
Както вече споменахме, високото кръвно налягане може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Един от тях е инсултът. Точно той може да причини замайване и дори загуба на равновесие.

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети