Полфрийман оттегли молбата си за предсрочно освобождаване

DenNews.bg
18.05.2018
размер на текста:

Софийският градски съд прие искането на защитата да се оттегли молбата за предсрочно освобождаване от затвора на Джон Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г.
Калин Ангелов, адвокат на подсъдимия Полфрийман посочи, че оттегля искането за предсрочно освобождаване от затвора, поради липса на значими документи за съдебното дело.
Подсъдимият Полфрийман заяви пред съда, че желае да му бъде осигурен преводач от английски на български език, тъй като не владее добре български език.
Австралиецът Полфрийман излежава присъда от 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. и за опит за убийство на Антоан Захариев. Трагедията стана на 28 декември 2007 година на пл. "Св Неделя" в София.
Тогава австралиецът е влязъл в конфликт с група от над 10 души, сред които Монов и Антон Захариев. Полфрийман твърди, че групата на Монов е повалила на земята човек от ромски произход, затова той се е намесил.
Полфрийман бе окончателно осъден през август 2011 година. Две години след това - през 2013 година поиска да бъде преместен в родината си, където да излежи присъдата. Решението на главния прокурор Сотир Цацаров бе отказ.
Аргументите на Цацаров бяха, че затворникът Джок Полфрийман е извършил множество нарушения, за които е наказван многократно, а и е изтърпял минимално наказание за престъплението.
Сега основанието на Полфрийман да поиска предсрочно условно освобождаване е, че е минало половината от присъдата му.
Полфрийман вече е осъждал България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, тъй като магистратите приеха, че е нарушена неговата свобода на изразяване.
На 30 ноември 2016 г. правителството в оставка прие да изплати на Николай Шахънов и Джок Полфрийман обезщетения, присъдени от ЕСПЧ. Двамата се оплакват от наложени им дисциплинарни наказания съответно от Районния съд в Пловдив и от ГД "Изпълнение на наказанията" в отговор на отправени жалби срещу служители на затвора.
ЕСПЧ намира, че има нарушение на правото на свобода на изразяването и определя 7000 евро обезщетение за Шахънов, и 3500 евро - за Полфрийман. Източник: news.bg
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети