8-месечно бебе е сред жертвите на сблъсъците в Газа

DenNews.bg
15.05.2018
размер на текста:

Министерството на здравеопазването обяви подробности за загиналите в понеделник при палестинските протести в Ивицата Газа. Според ведомството загиналите са 58, от които 57 са убити от израелски огън. Бебе на 8 месеца е починало, след като е вдишало сълзотворен газ.
Шестима от починалите от огнестрелни рани са непълнолетни. Над 2700 души са ранени, в това число 1360 са с огнестрелни рани. От ранените 130 са в сериозно и в критично състояние.
От съобщението на министерството не става ясно как бебето е било изложено на сълзотворен газ по време на сблъсъците по границата на анклава Газа и Израел. Детето бе идентифицирано като Лейла ал Гандур.

Днес Съветът за сигурност на ООН се събира, за да обсъди събитията от вчера по границата и убийството на десетки палестинци. Заседанието е по искане на Кувейт, който предложи проект на изявление. Асошиейтед прес се е запознал с текста на проекта на изявление. В него се изразява "възмущение и тъга" от убийствата и се отправя призив за "независимо и прозрачно разследване".
В документа се отправя призив към всички страни за сдържаност. Отправя се и призив всички страни да се придържат към резолюцията на Съвета за сигурност, която ги призовава да нямат посолства в оспорвания Ерусалим. Вчера САЩ откриха преместеното си посолство от Тел Авив в Ерусалим, което доведе до масови протести на палестинци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети