Чудото не се измерва в проценти. Продължава издирването на Боян Петров

DenNews.bg
15.05.2018
размер на текста:

Чудото не може се измерва в проценти. Продължаваме. Това написа преди броени минути Кирил Петков, който в момента се намира в подножието на Хималаите и е част от мащабната спасителна операция за Боян Петров.
Екипът от шерпи, издирващ алпиниста, вчера се върна в базовия лагер без да го открие.
Спасителите обаче намериха инструменти и материали, за които се предполага, че са част от оборудването на българина. Предстои екипът да анализира събраните доказателства.
Издирването му трябва да продължи въпреки трудностите и лошите условия под Шиша Пангма, казаха пред Bulgaria ON AIR майката и сестрата на Боян Петров - Ангелина и Александра Петрови.
Алпинистът Кирил Петков обясни по БНР, че за днес и утре се планира издирвателната дейност да продължи, за да се проверят всички останали възможности.
"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности", отбеляза Петков.
Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер 1, подчерта Кирил Петков.

С надеждата за чудо групата продължава да работи, допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност:
"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше рискът за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче."
Сутринта е било слънчево в района, но вече се е заоблачило сериозно, стана ясно от думите му. И днес хеликоптерите няма да могат да се включат в издирването заради гъстата мъгла.
Още вчера най-добрият шерп в спасителната мисия направи предположение, че много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма.
"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", каза вчера пред Нова телевизия Кирил Петков.
По думите му "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек", поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети