Замериха с яйца обвинения за убийството на 11-годишната Никол

DenNews.bg
14.05.2018
размер на текста:

Възрастен мъж замери с яйца 16-годишния Иван Иванов, който днес застана пред Окръжния съд в Бургас по обвинение в убийство.
Ученикът е подсъдим за това, че на 20 август м.г. в бургаския жк "Меден рудник" умишлено е умъртвил 11-годишната Никол Йончева, като я е намушкал с нож във врата. Това е довело до силна кръвозагуба и остра анемия, довели до смъртта на момичето.
Според прокуратурата, убийството е извършено по особено мъчителен начин - момиченцето е останало в съзнание след пробождането, достатъчно информативно е възприемало същността на ситуацията, в която се е намирало, виждало е изтичащата от раната кръв, било е затворена в кабината на асансьора, викало е за помощ, осъзнавало е неизбежността на смъртта си, изживявало е тежки предсмъртни мъки, и убийството е извършено с особена жестокост.
16-годишният Иван е нанесъл смъртоносния удар с нож в най-откритата и незащитена част от тялото на 11-годишната Никол, а именно в нейната шия, почти пълно прерязал вътрешната й сънна артерия, при което последвало силно кръвотечение, факти известни и възприети от обвиняемия, след което той е оставил умиращата в кабината, като затворил вратата и я оставил вътре, въпреки нейните викове за помощ, и се отдалечил от мястото на убийството.
От прокуратурата са категорични, че макар и непълнолетен, Иван е разбирал свойството и значението на извършеното от него и е могъл да ръководи постъпките си.

Тази сутрин десетки приятели, роднини и познати на семейството на убитото дете се събраха мълчалив протест пред Съдебната палата в Бургас. Те настояха за доживотна присъда за извършителя, а не както е предвидило законодателството - от 3 до 8 години затвор, когато извършителят е непълнолетен.

Подсъдимият Иван бе доведен в съда с бус на Съдебна охрана. Момчето, което криеше лицето си с качулка, бе свалено от буса, а в този момент към гърба му полетяха яйца. Съдебната охрана реагира веднага и до по-тежък сблъсък не се стигна.
"Съпричастен съм със семейството", каза възрастният мъж, хвърлил яйцата по момчето.
Майката на Никол - Мими Ставрева очакваше началото на заседанието, което е закрито, пред вратата на съдебната зала. Само на метри от нея майката на Иван - Донка, плачеше и твърдеше, че пред нея синът й продължава да настоява, че е невинен.
Адвокатът на почерненото семейство Яни Николов каза пред "Бургас инфо", че към момента няма никакви данни за смекчаващи вината обстоятелства за Иван.
"Според мен вината е доказана напълно - на 100 процента", категоричен бе юристът.
Пред магистратите обаче 16-годишният Иван заяви, че не се признава за виновен. Това означава, че делото ще премине по общия ред - без признаване на вина, с разпит на свидетели и без редуциране на присъдата с една трета, каквато е по закон процедурата при съкратен процес.
Наблюдаващият прокурор заяви, че ще иска между 5 и 6 години затвор за подсъдимия. А защитата на Иван претендира за нови експертизи - съдебно-медицинска и психиатрична. Източник: bTV
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети