Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

DenNews.bg
11.05.2018
размер на текста:

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния.
Във видеообръщение той предложи за кандидат за регионален лидер Ким Тора, 53-годишен депутат от парламентарната група на "Заедно за Каталуния". Той е адвокат, писател и издател. Издал е няколко книги за историята на Каталуния, посочва на уебсайта си каталунският парламент.
Каталунските депутати имат срок до 22 май, за да изберат регионален лидер. Ако не се избере регионален лидер дотогава, това означава, че ще има предсрочни избори.
Вече седем месеца Каталуния е в задънена улица, след като испанските съдилища блокираха кандидатурите на няколко политици, защото са в чужбина или в затвора. Испанският премиер Мариано Рахой свика регионални избори през декември, след като разпусна предишното каталунско правителство за незаконно обявяване на независимост от Испания. Изборите обаче отново бяха спечелени от борещите се за независимост партии.
Предстои председателят на каталунския парламент Роже Торен да издигне официално кандидатурата на Ким Тора и да я предложи да обсъждане и избор в законодателния орган.
Дебатите за това се очаква да бъдат в началото на следващата седмица. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети