Москва поиска извинение от Лондон за случая „Скрипал“

DenNews.bg
04.04.2018
размер на текста:

Москва призова Лондон да се извини, след като британската лаборатория, анализирала веществото, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания, призна, че няма доказателства то да е дошло от Русия, предаде Франс прес.
Британското правителство обвинява Москва за отравянето с нервнотоксично вещество на Скрипал и дъщеря му, което породи небивала вълна от взаимно експулсиране на дипломати между Запада и Русия.
"Тяхната теория няма да се потвърди в никой случай, защото е невъзможно да бъде потвърдена", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руски информационни агенции.
"Британският външен министър, който обвини президента Путин, и британската министър-председателка ще трябва по един или друг начин да погледнат в очите колегите си от Европейския съюз и да се извинят на Русия. Този патова ситуация стигна твърде далеч", каза Песков.
Ръководителят на британска военна лаборатория заяви вчера, че тя не е могла да докаже, че бойното нервнопаралитично вещество, с което бе отровен миналия месец Сергей Скрипал, е произведено в Русия.
"Ние можахме да го идентифицираме като "Новичок" и да установим, че това е боен нервнопаралитичен агент", каза пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед, шеф на Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун, Англия. "Не идентифицирахме точния източник, но сме предоставили научна информация на правителството, което после използва редица други източници, за да формира заключенията, стигнали до вас", добави той.
Ейткънхед потвърди, че субстанцията изисква "изключително сложна методика за своето създаване, което е по силите само на държава".
Той добави, че лабораторията продължава да работи за осигуряването на допълнителна информация, която може да помогне за "доближаване" до източника на отровата. "Но досега не бяхме в състояние да направим това", призна експертът.
Пред "Скай нюз" Гари Ейткънхед обясни, че правителството разполага с други средства, включително разузнавателни, които може да използва, за да определи произхода на нервнопаралитичния агент. "Нашата работа е да дадем научни доказателства какъв точно е нервнопаралитичният агент. Ние установихме, че той е от едно конкретно семейство и че е за военни цели. Но не е наша работа да кажем къде е произведен", поясни Ейткънхед.
Шефът на лабораторията в Портън Даун заяви, че отровата, използвана срещу Скрипал и дъщеря му, не е синтезирана в тази лаборатория. През февруари руският посланик в ЕС Владимир Чижов каза в интервю за Би Би Си, че лабораторията в Портън Даун е само на осем мили от Солсбъри, с което намекна, че веществото е произведено там.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети