МВР е знаело от месеци, че се готви бягство от Софийския затвор

DenNews.bg
04.04.2018
размер на текста:

 Още от миналото лято МВР е разполагало с данни за готвеното бягство на Владимир Пелов, който вчера заедно с Радослав Колев избяга от Софийския централен затвор. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева пък призна, че в случая става дума за човешки грешки и има техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат.
Двамата министри даваха обяснения в парламента, където бяха извикани да разяснят скандалния случай с бягството на опасните рецидивисти.
Имахме оперативна информация от миналото лято за бягството на лицето Владимир Стефанов и бяха предприети необходимите мерки. Това каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев.
Той уточни, че информацията е подадена на Министерство на правосъдието и тези, които са заинтересовани от това. „Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора“, каза Радев. Той уточни, че в момента работи щаб към СДВР към главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция".
„Има информация през 2016 година, че единият от двамата избягали „лишени от свобода” е бил готов или поне е правил приготовления към бягство. Реакцията на ръководството тогава е била този човек да бъде спрян от работа, където знаете, че режимът не е толкова строг”, посочи министърът на правосъдието Цецка Цачева.
Охраняват се границите, през които се очаква да излязат двамата избягали затворници. „В момента се води следствие и не мога да кажа повече, но мога да кажа, че са разпитани и се разпитват в момента и са под контрол свързани лица с тези двамата“, допълни Радев. По думите му става въпрос за лица, които са им помагали или се очаква да им помагат.

По думите на Цачева бягството на двамата затворници се дължи на човешки грешки се и това се потвърждава и от факта, че те са били въоръжени с огнестрелно и хладно оръжие, което е вкарано в затвора. „Има категорична заповед, която определя кои са разрешените за внасяне в местата за лишаване от свобода вещи. Контрол се осъществява ежедневен от дежурните, които са на смяна и проверяват тези вещи. Самият факт, че се осъществява въоръжено бягство, установено по категоричен начин до момента – единият с нож, а другият с пистолет, означава, че тези вещи са внесени в Софийския затвор”, подчерта Цачева.

 

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети