Най-малко 25 души са убити при двоен атентат в Кабул

DenNews.bg
30.04.2018
размер на текста:

 Най-малко 25 души са загинали, а над 27 са ранени при двоен самоубийствен атентат в афганистанската столица Кабул.
При втората експлозия са пострадали трима журналисти.
Първото нападение е извършено недалеч от централата на афганистанското разузнаване от терорист с мотоциклет. Вторият самоубиец се е представил за репортер и се е взривил сред групата репортери, дошли да отразят първия взрив. Франс прес потвърди, че сред загиналите е нейният фоторепортер Шах Марай.
Въпреки, че в района има много офиси на разузнаването, първият атентатор самоубиец се е взривил пред сграда, в която са се преподавали уроци по английски, малко преди 8 ч. сутринта, съобщи Франс прес.
"Ислямска държава" пое отговорност за нападението.
Местният клон на Ислямска държава (ИД) и талибаните извършват често нападения в страната. Талибаните обикновено нападат правителствени служби и силите за сигурност, а ИД атакува шиитското малцинство. И двете групи искат да установят в Афганистан строго ислямско управление.
Само преди седмица нападение срещу пункт за регистриране на гласоподаватели бяха убити 60 души. Служители на силите за сигурност предупреждават за опасност от засилване на вълната от атентати преди планираните за октомври парламентарни избори.
Централата на афганистанското разузнаване вече стана обект на самоубийствено нападение през март. Атентаторът премина полицейската бариера пеша и се взриви на входа на централата.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети