БСП официално поиска оставката на зам.-шефа на НС Емил Христов

DenNews.bg
27.04.2018
размер на текста:

Парламентарната група на БСП за България внесе искане за отстраняване на Емил Христов от ГЕРБ като зам.-председател на 44-ото Народно събрание. То е подписано от 80 социалисти и се очаква да бъде отхвърлено от мнозинството в парламента следващата седмица, макар че депутатът от "БСП за България" Антон Кутев изрази нарежда социалистите да не останат сами в гласуването.
До искането се стигна след нападки и обвинения между БСП и ГЕРБ заради хората с увреждания, които миналата сряда протестираха и не бяха пуснати в Народното събрание за среща с парламентарната група на социалистите, тъй като носели надписи "Системата ни убива". Тогава Емил Христов председателстваше парламента, тъй като Цвета Караянчева е в чужбина. На следващия ден той се извини и обяви, че става въпрос за решение на охраната на Народното събрание заради спазване на правилника, според който в парламента не може да се влиза с "рекламни материали". Според БСП отказът хората с увреждания да бъдат пуснати в Народното събрание е политическо поведение, заради което Христов трябва да си подаде оставката. ГЕРБ обаче застана зад него.
"Приемам обяснението на Христов, че е разбрал, защото водих разговор с него. Тогава видях, че не разбира и му обясних, че прави политическа грешка", каза Кутев днес.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че парламентарната група ще се запознае с мотивите на искането и тогава ще прецени как да гласува.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети