Регистрираха случай на марсилска треска в Дупница

DenNews.bg
25.04.2018
размер на текста:

Вече е регистриран първият случай на заболял от Марсилска треска. Пострадала е жена, която вече е по-добре и се възстановява, каза за dennews.bg д-р Методи Попов.

Той обясни, че марсилската треска е болест, която се пренася от кърлежи, а техен преносител на кучетата. Поради тази причина тя се нарича още и "кучешка болест"
Марсилската треска е кърлежопреносима болест. Причинява се от R.conori.(Рикетсия конори)
У нас заболяването се среща в Източните Родопи, Тракия и Черноморското крайбрежие. Maкар и да има описани няколко случая в Кюстендилска област, заболяването не е характерно за региона, каза още д-р Попов и припомни, че болестта се е смятала за ликвидирана след 1960г, но през 1990 г възниква нова вълна.


Човек би могъл да заболее от марсилска треска, ако бъде ухапан от заразен с рикетсията кърлеж или ако смачка кърлеж и кръв от насекомото попадне в конюктивата му.( окото).
Най-рано на третия ден след ухапването на мястото,където е бил кърлежа се получава зачервяване с неравни краища, а в средата на това зачервяване се оформя некроза с черна коричка, която се задържа през целия фебрилен период и отпада едва към 5-ия ден след спадане на температурата. Това е т.нар. първичен афект, от изключителна важност за поставянето на диагнозата. Нарича се tache noire( таш ноар). Открива в аксилите, под гърдите, бедрата, по корема, гръдния кош, половите органи, крайниците.
При входна врата конюктивата се появява силно зачервяване на очите.
Самото заболяване преминава през три периода: начален, обривен и рековалесцентен ( оздравителен).
След формирането на първичния афект болния повишава температура до 39-40 градуса, появяват се мускулни и ставни болки, болки в очните ябълки. Налице са зачервяване на гърлото, склерите, лицето, шията( оформя се т.нар. краниофарингелане синдром). Към третия –четвъртия ден от началото на заболяването се появява и обрива, който обхваща най-напред крайниците, а по късно и тялото. Не винаги е обилен , но никога отделниете обриви не се сливат по между си.
Така описаната марсилска треска би могла да протече без никакви други усложнения. Понякога обаче налице могат да са усложнения от страна на бели дробове, черен дроб, бъбреци, сърце, ЦНС и др.
Оздравителния перидо започва към 12-14 ден. Тогава изчезват всички симптоми на болестта. Към 20-ия ден болните отново са работоспособни.
Диганозата се поставя въз основа на данните за контакти с безстопанствени и необезпаразитявани кучета, ухапването от кърлеж и характерните симптоми описани по-горе.
Лечението на заболяването при леките случаи се провежда с Доскициклин. Алтернативни препарати са Ципрофлоксацин и Кларитромицин. След започване на етиологичното лечение, температурата пада се на втория , третия ден

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети