Делото срещу Румен Овчаров за Мини Бобов дол се връща в прокуратурата

DenNews.bg
25.04.2018
размер на текста:

Специализираният наказателен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, който застана на подсъдимата скамейка заради безстопанственост и престъпление по служба, е което са нанесени щети за милиони левове на държавното дружество "Мини Бобов дол".
Обвинителният акт срещу него беше внесен в съда 11 години след като той напусна министерския пост. Според прокуратурата държавата е била ощетена от неговите действия, свързани с мините, с близо 9 млн. лв.

Съдът върна делото заради неясноти в обвинителния акт, заради които Овчаров не може да организира добре защитата си. В обвинителния акт няма посочени дати, не са конкретизирани задълженията на подсъдимия като министър. Освен това липсва връзка между задълженията му и вредните последици от действията му, аргументира се съдът.

За днешното заседание дружеството и енергийното ведомство не изпратиха свои представители. Финансовото министерство пък отказа да встъпи в делото като граждански ищец. Адвокат Васил Василев, защитник на Овчаров, припомни тезата си, че прокурори от градската прокуратура нямат право да участват на дело в спецсъда, още повече с нарочна заповед на главния прокурор. Адвокатът поиска делото да бъде върнато на прокуратурата, защото в обвинителния акт имало редица пороци.

Прокуратурата изпрати Овчаров на съд за това, че в периода от 9 юни 2006 г. до 18 юли 2007 г. в качеството си на министър на икономиката и енергетиката, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, въпреки задълженията си умишлено не е упражнил достатъчно контрол. В резултат на това са последвали значителни щети за държавното дружество в общ размер 8 940 231.47 лв.
Второто му обвинение е затова, че в периода от 31 май 2006 г до 26 февруари 2007 г. отново като министър, упражняващ правата на държавата в еднолично търговско дружество със 100% държавно участие "Мини Бобов дол" ЕАД, няколко пъти е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения. Целта му според прокуратурата е била да набави за частно дружество облага, изразяваща се в осигуряване на възможност за добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, и от това са настъпили немаловажни вредни последици за въгледобивното предприятие и държавата като цяло.
Ако бъде признат за виновен по първото обвинение, Румен Овчаров може да отиде в затвора от 1 до 10 години и да бъде лишен от правото да заема определена държавна или обществена длъжност и да упражнява определена професия или дейност.
За второто обвинение се предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години, както и лишаване от право да се заема определена държавна или обществена длъжност, уточниха от прокуратурата.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети