Спасиха три малки мечета, започва борба за живота им

DenNews.bg
23.04.2018
размер на текста:

Три мечета са спасени при съвместна акция на МОСВ, Регионалната инспекция по околна среда и води – Смолян и Фондация „Четири лапи“, информира БГНЕС. Бебетата са намерени край пътя в близост до родопското с. Барутин, в близост до язовир Доспат тази събота. Мечетата са на съвсем крехка възраст и са били без майка си, което наложи спешното им настаняване в Парка за танцуващи мечки край Белица.
Вчера те са прегледани от ветеринарен лекар, съобщиха от „Четири лапи”.
"Били са сами близо денонощие, като през това време не са се хранили и не са поемали течности. Опитът ни сочи, че при над 90% от случаите на намерени мечета в дивата природа, майката е прогонена или отстреляна от бракониери. Отглеждането на осиротели мечета от хора е изключително трудно, но въпреки това ще направим всичко възможно, за да ги спасим", коментира Димитър Иванов, управител на стопанисвания от „Четири лапи“ и фондацията на Бриджит Бардо спасителен център.
По думите му те са силно стресирани заради преждевременното им отделяне от майката.
Трите мечета са на възраст около три месеца и все още бозаят. Специалистите на „Четири лапи“ са започнали захранването им с козе мляко, което е най-близко по състав до кърмата на мечките, като към него се добавят витамини. Две от мечетата са от мъжки пол, а едно от женски. Най-едро е женското мече, което тежи над 3 кг, а притесненията на гледачите и лекарите в Парка за танцуващи мечки са свързани с най-дребното мече, което тежи под 2 кг.
Очаква се до две седмици, когато общото им състояние се стабилизира и укрепне, да бъдат настанени в спасителен център в Гърция, който е специализиран в отглеждането на осиротели мечета и подготвянето им за живот в дивата природа.
За да се намали стреса на мечетата, както и да се гарантира успешното им отглеждане и реадаптиране към живот в дивата природа, контактът им с хора ще бъде сведен до минимум. До заминаването им за Гърция те ще бъдат отглеждани в карантинно помещение и до тях няма да бъдат допускани посетители на Парка за танцуващи мечки.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети