Белгия даде 20 г. затвор на заподозрян за поредицата кървави атентати в Париж

DenNews.bg
23.04.2018
размер на текста:

Салах Абдеслам, последният оцелял заподозрян за поредицата ислямистки терористични атаки, извършени в Париж през ноември 2015 г., беше признат за виновен за опит за убийство, свързано с тероризъм в отделен казус. Присъдата на първоинстанционния съд в Брюксел е в размер на 20 г.
Съобвиняемият в процеса и съучастник на Абдеслам - Софиен Аяри, 24-годишен тунизиец, също беше осъден на 20 години затвор по същото обвинение. На двамата са наложени и глоби от по 12 000 евро.
Съдебният процес срещу Абдеслам в Брюксел е свързан с престрелка с полицията по време на антитерористична спецакция в белгийската столица на 15 март 2016 г., която доведе до арестуването му три дни по-късно в брюкселския квартал "Моленбек", известен като "свърталище на терористи".
Това стана няколко дни преди атентатори самоубийци да убият 32 души и да ранят още стотици при две отделни нападения в Брюксел на 22 март 2016 г.
28-годишният френски гражданин, който е роден в Белгия, се смята, че има връзки с терористите от Брюксел, но не е заподозрян за тези терористични атаки.
Той обаче трябва да бъде съден във Франция за предполагаемото му участие в терористичните атаки в Париж, където бяха убити 130 души при шест отделни нападения на 13 ноември 2015 г., което беше една от най-кръвопролитните атаки на френска територия от края на Втората световна война насам.
Абдеслам беше екстрадиран във Франция, където беше държан в арест в предградие на Париж. Нито той, нито другият съобвиняем Аяри присъстваха на прочитането на присъдата в Брюксел.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети