При учение: Свлачище предизвика катастрофа и пожар в тунела на Е-79 край Дупница, наводниха се къщи

DenNews.bg
19.04.2018
размер на текста:

Мащабно пожаро-тактическото учение проведе днес РДПБЗН – Кюстендил, в Дупница= Съдействие оказаха ОДМВР – Кюстендил, ЦСМП, БЧК, Община Дупница и Областно пътно управление – Кюстендил, Планинската спасителна служба, Доброволното формирование при Община Дупница.
Тема на учението бе Организиране и управление на силите и средствата при възникнали свлачищни процеси, предизвикали ПТП с последващ пожар в тунела на път І-1/Е79/ и наводнение в Горна махала.


Сценарият на учението бе представен в Община Дупница в присъствието на директора на дирекция „Оперативни дейности“ в ГДПБЗН ст. комисар Красимир Шотаров, областният управител на Кюстендилска област Виктор Янев, директорът на ОДМВР – Кюстендил, ст. Комисар Е. Стамболийски, кметът на Община Дупница Методи Чимев.
Ръководител на мащабната проява бе комисар Светослав Георгиев – директор на РДПБЗН – Кюстендил.


След получаването на сигнала за верижна катастрофа в тунела на ГП Е 79, незабавно са насочени сили на полицията, оказва се, че е възникнал и пожар. Предприето е незабавно затваряне на движението в двете посоки в района на инцидента. Спешно към местопроизшествието са изпратени екипи на РСПБЗН – Дупница, екип на ЦСМП. Инцидентът е причинен от свлякла се земна маса, която частично е запълнила изхода на тунела. В резултат на продължаващи валежи и вторичен свлачищен процес, който достига до река Джерман, нивото на водата се повишава, излиза от коритото.

Наводнени са приземни етажи на къщи в кв. Горна махала, нарушени са основите на 2 моста и съществува опасност от падането им. Блокирани са хора от квартала, има и хора, нуждаещи се от медицинска помощ. След съсредоточаването на противопожарни, спасителни и медицински екипи към мястото на произшествието са спасени всички пострадали при пътния инцидент, на място е оказана първа долекарска помощ на пострадалите от доброволци на БЧК, сериозно пострадалите са закарани в здравно заведение, освободен е тунелът от автомобилите. Ситуацията е наложила свикване на временен оперативен щаб в РСПБЗН - Дупница, следва свикване на щаба на РДПБЗН , задействан е общинският план за действия при бедствия на Община Дупница.


При възникналата учебна ситуация е задействана Единната спасителна система, следва евакуиране на застрашени хора, изграждане на изкуствени диги и осигуряване на проводимост на речното корито. Изграден е въжен тролей, за да се осигури достъп до отсрещния бряг на реката и да се окаже неотложна медицинска помощ на болни хора.


След направения анализ на проведеното учение старши комисар Кр. Шотаров, под чието наблюдение се осъществи учението, поздрави участниците, благодари на колегите и партньорите, участвали с конкретни задачи и оцени като много добро взаимодействието с общинския щаб, степента на подготовка на ръководния състав на РДПБЗН – Кюстендил, участниците в щабовете за ръководство на действията както и на участниците от другите съставни части на Единната спасителна система за реагиране, ограничаване и ликвидиране на последствията от възникналата бедствена ситуация.


Кметът на Община Дупница Методи Чимев също поздрави участниците в мащабното учение и сподели: Впечатлен съм, респектиран съм, не напразно вашата структура се ползва с най-високо доверие сред гражданите.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети