Чимев иска четири исторически обекта да получат статут на национални забележителности

DenNews.bg
19.04.2018
размер на текста:

Крепостта "Кулата", "Джамията", "Часовниковата кула" и бившият "Младежки дом" да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница Методи Чимев. С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-малко.
Както писахме, за Часовниковата кула и ремонтът й с прилежащите части, Община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество. За "Джамията" до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови като средствата са изцяло от местния бюджет.
"Поискали сме да бъдат определени границите, режима на опазване и статута на други две забележителности "Свети Спас" и тази край село Червен брег като недвижими културни обекти. В следващия етап ще бъде подадена заявка и за Аракчийски мост също за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство", коментира Чимев.
Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на hmuseum_dtsa@mail.bg
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети