Ердоган обяви предсрочни парламентарни и президентски избори на 24 юни

DenNews.bg
19.04.2018
размер на текста:

Предсрочни парламентарни и президентски избори ще се проведат в Турция на 24 юни, обяви държавният глава Реджеп Ердоган. Според него Турция трябва да елиминира несигурността, подчертавайки, че страната се управлява със "стара система".
На пресконференция в Анкара той подчерта, че последното развитие в Турция, антитерористичните операции в Ирак и Сирия и кризата със съседните държави са принудили страната да преодолее несигурността.
Ердоган уточни, че е необходимо незабавно да се премине към президентска форма на управление.
Според експерти изборите са изключително важни, защото ще предоставят на победителите нови правомощия, одобрени с референдума за конституционни промени, който се проведе през миналата година.
Ердоган обяви решението след среща с председателя на Партия на националистическото действие Девлет Бахчели в президенството.
Вчера Бахчели призова за предсрочни избори през август. Той изненада политическите наблюдатели, след като призова правителството да не чака до 3 ноември 2019 г., когато по график трябваше да се проведат президентски и парламентарни избори.
Изборите ще трансформират политическата система на най-голямата икономика в региона към централизиране властта на държавния глава.
Управляващата Партия на справедливостта и развитието никога не е свиквала предсрочни избори. Партията е на власт от близо 16 г.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети