Кюрдските сили заловиха в Сирия терорист, свързан с атентатите на 11 септември

DenNews.bg
19.04.2018
размер на текста:

Германски джихадист от сирийски произход, обвинен за участие в терористичните актове на 11 септември 2001 г. САЩ, е заловен от кюрдските сили в Сирия, съобщи пред Франс прес кюрдски командир.
Мохамед Хайдар Замар е заловен от кюрдските сили за сигурност в Северна Сирия и в момента текат разпитите му, заявява източникът, без да дава подробности.
Джихадистът, който в момента е на около 50-годишна възраст, е обвинен, че е вербувал извършителите на терористичните актове на 11 септември в Ню Йорк и Вашингтон.
Той е арестуван в Мароко през 2001 г. при операция с участието на ЦРУ и предаден на сирийските власти две седмици по-късно.
В Германия, където срещу него има заповед за арест за участие в терористична организация, част от депутатите обвиниха правителството, че не е предприело мерки, за да защити своя гражданин срещу риска от изтезания и несправедлив процес.
През 2007 г. Замар е осъден в Сирия на 12 години затвор за членството му в организацията „Мюсюлмански братя“ с обвинение, за което е можел да получи и смъртна присъда.
След началото на конфликта в Сирия обаче, 4 години по-късно, много от затворниците ислямисти са били освободени и са се присъединили към джихадистките групировки.
По това време „Ал Кайда“ има клон в Сирия, известен под името „Ал Нусра“, който после къса с терористичната организация на Бин Ладен и се присъединява към Ислямска държава. Новата ислямистка групировка окупира Северна и Източна Сирия, откъдето кюрдските сили я изтласкаха с помощта на САЩ. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети