Г-7 поиска Москва да разкрие програмата си за химическото оръжие „Новичок“

DenNews.bg
17.04.2018
размер на текста:

Министрите на външните работи на Г-7 призоваха Русия да разкрие програмата си за химически оръжия "Новичок", предава БНР.
Първите дипломати на САЩ, Канада, Франция, Германия, Италия, Великобритания и Япония определят програмата като заплаха срещу всички.
В съвместно изявление те посочват, че споделят извода на Лондон, че, от една страна, е много вероятно Москва да е отговорна за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му, а от друга страна - няма друго възможно обяснение. Според тях отказът на Москва да отговори на основателните въпроси на британското правителство само изваждат наяве нейната отговорност.
Според министрите "Русия е възприела по един повтарящ се начин едно безотговорно и дестабилизиращо поведение, по-специално, месейки се в демократичните системи на други страни".
Организацията за забрана на химическите оръжия обяви миналия четвъртък, че лабораторните анализи потвърждават констатациите на Великобритания относно идентичността на токсичния химически агент, използван в Солсбъри за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, но без да установяват чия е отговорността. Москва обвинява организацията, че е подправила резултатите.
Москва трябва да разпространи цялата си бивша, недекларирана на ОЗХО, програма за Новичок в съответствие с международните си задължения, настояват страните от Г-7.
Програмата "Новичок" е сбор от нервнопаралитични агенти, разработени от СССР през 70-те и 80-те години. Според британските власти нервнопаралитичният агент, използван срещу Скрипал, идва от тази програма. Това използване на нервнотоксичен агент с военно качество - тип разработен в Русия - представлява първото офанзивно използване на нервнотоксичен агент в Европа от края на Втората световна война и поставя под сериозен въпрос не само на сигурността на Великобритания, но също и на нашата обща сигурност, отбелязва Г-7. Това е заплаха срещу всички нас, допълват външните министри на седемте страни. Източник: manager.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети