Данъчни излязоха на протест заради съкращения на 300 от тях

DenNews.bg
16.04.2018
размер на текста:

 Данъчни служители от НАП-София излязоха на протест тази вечер, а причината е готвени структурни реформи в Националната агенция за приходите, които предвиждат съкращаване на 300 служители от 1 май.

Отделите „Оперативни проверки“ в териториалните структури на НАП се закриват. Договорите на всички служители от това звено ще бъдат прекратени от 1 май 2018 г. Ежедневният контрол по спазването на данъчното и осигурително законодателство ще бъде обезпечен, уточняват от НАП.

Освен промените в структурата на Агенцията, ръководството на НАП планира цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции – „Обслужване“, „Събиране“ и „Контрол“. В зависимост от резултатите, ще бъде оценена и необходимостта от промяна на бизнес процесите и организацията на работа в цялата приходна агенция.

Протестиращите настояват да бъде отменено решението, с което ръководството на НАП освобождава всички служители на звено "Оперативни проверки", като се отварят места в друго звено - "Фискален контрол".

Според служителите това е незаконно, защото посоченият повод - проверките на Специализираната прокуратура, при които бяха уличени 20 служители от същото звено, които бяха обвинени, че участват в организирана престъпна група. Според тях това не е достатъчно основание, тъй като въпросните служители не са признати за виновни.

От Министерството на финансите имат различна позиция - те смятат, че със съкращенията и пренасочванията на служителите към друго звено, ще се повиши контролът в Дирекцията.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети