Великобритания е ударила „Ислямска държава“ с кибератака

DenNews.bg
13.04.2018
размер на текста:

Великобритания е провела "голяма офанзивна киберкампания" срещу терористичната група "Ислямска държава". Това разкри директорът на британската секретна агенция GCHQ Джеръми Флеминг, цитиран от Би Би Си.
Операцията е засегнала способността на терористите да координират атаките си и е възпряла тяхна пропаганда, обясни бившият агент на Ми6 на конференция в Манчестър.
Това е първият случай, в който Великобритания систематично е възпирала онлайн усилията на противник в рамките на военна кибер кампания. Флеминг отбеляза за случая в първата си публична реч като директор на GCHQ. По думите му последствията от операциите варират в широк обхват.
"През 2017 г. ИД откри, че е почти невъзможно да разпространява омразата си онлайн, да използва нормалните си канали да сее риториката си или да създава доверие в публикациите си", каза той.
Флеминг обясни, че голяма част от кибероперацията е била твърде чувствителна тема, за да се говори за нея. Чрез акцията обаче били възпрени онлайн активности на групата и дори били унищожени нейна екипировка и мрежи.
Той допълни, че борбата с ИД не е приключила, защото групата е продължила да търси и провежда или вдъхновява последвали атаки във Великобритания, както и че британските сили за сигурност са открили нови неуправлявани пространства, в които тя може да базира операциите си.

Освен това Флеминг критикува Русия за нейно "неприемливо киберповедение", което по думите му създава "нарастваща заплаха за Великобритания" и нейните съюзници.
По думите му, Русия има "недопустимо киберповедение", което е "растяща заплаха" за Обединеното кралство и неговите съюзници. Той спомена безразборните атаки с вируса NotPetya срещу Украйна, който после се разпространи по света. Впоследствие Лондон и Вашингтон обвиниха за това кибернападение руски военни, което Москва отрече. Според Флеминг руснаците не играят по правилата, като "замъгляват границите между престъпните и държавните действия", предаде Би Би Си.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети