Щатът Вирджиния също включи българския език в дипломите за средно образование

DenNews.bg
11.04.2018
размер на текста:

 Втори американски щат включва българския като чужд език в дипломите за средно образование, съобщиха от Министерството на външните работи. Първи беше - Мериленд , а сега щатът Вирджиния.

Езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при СУ "Св. Климент Охридски", е признат и включен в програмата "Сертификат за двуезичност" (Seal of Biliteracy) на този щат.

Решението е взето на 10 април, на извънредно заседание на Управителния съвет на Департамента по образование във Вирджиния, проведено по молба на посолството на България във Вашингтон.

В резултат на предприетите действия от страна на дипломатическата ни мисия преди седмица и в щата Мериленд беше признат езиковият тест по български език, провеждан от Департамента за езиково обучение (ДЕО-ИЧС) при СУ "Св. Климент Охридски". Още тази година завършващите гимназия ученици във Вирджиния ще могат да положат дистанционно изпит по български език и да получат "Сертификат за двуезичност".

Департаментът по образование в щата ще включи директна препратка към теста на електронната си страница в срок до две седмици. Сертификат ще бъде издаван при успешно полагане на теста - минимум ниво В 1.

Полученият сертификат ще дава и допълнително предимство при кандидатстване в университет. Много от висшите учебни заведения в САЩ признават доказаното с документа двуезичие на кандидата. Още тази година завършващите гимназия български ученици в Мериленд могат да положат дистанционно изпит в България и да получат Сертификат за двуезичност.

Припомняме, през 2011 година Калифорния стана първият американски щат, въвел сертификата. Днес той се раздава от 31 щата и Федералния окръг Колумбия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети