Евакуират села заради прелял язовир

DenNews.bg
08.03.2018
размер на текста:

Спешна евакуация на две села тече след обявяването на бедствено положение в община Хайредин, заради преливане на язовир Рогозен. Евакуацията е в сила за селата Ботево и Бързина, съобщи за „Фокус” областният управител на Враца Малина Николова. Нейните очаквания са скоро ситуацията да бъде овладяна.
Тя уточни, че язовир „Рогозен“ се е препълнил и прелива през преливник, като от вчера следобед са предприети необходимите мерки за укрепване на преливника. „Едната му част се беше износила от мерките, които бяхме взели през 2016 г. за аварийното му укрепване. В момента на място има две коли със скален материал, който засипва компроментираната част. Монтирана е една помпа, която да поема част от обема на водата, като чакаме още една помощна помпа от Плевен. Очакваме скоро да овладеем ситуацията, въпреки че сме обявили бедствено положение на територията на община Хайредин и сме предприели мерки по извеждане на хората от две населени места – селата Ботево и Бързина, общо около 22 къщи“, обясни Николова и уточни, че са поръчани и още два сифона предвид предстоящите обилни пролетни валежи, за да се обезопаси язовирът по-трайно.
„Наблюдаваме и язовир „Бързина“, там преливникът е в добро състояние, има монтирани два сифона. В момента се извършва 24-часово наблюдение, за да се предотврати рискът за хората“, каза още областният управител на Враца.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети