Докторът, убил Жоро Плъха, заличавал следи, помолил съседи да трият записи от камери

DenNews.bg
06.03.2018
размер на текста:

Изстрелите и сблъсъкът са станали в двора на кооперацията, а не в жилището на д-р Иван Димитров, той не е защитавал жена си и децата си. Ще бъде обаче освободен
Това заяви на брифинг в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов във връзка с убийството на 38-годишния Георги Джевизов - Жоро Плъха, за което беше задържан и обвинен известният местен лекар. През почивните дни хиляди хора излязоха на протести в негова защита и поискаха веднага да бъде освободен и оневинен, защото е действал при самозащита.

„Ще говорим по фактите, а не по дезинформацията, която незнайно откъде беше поднесена в по-голямата си част. Фактите, върху които се упражняваха какви ли не политици, колеги, ваши колеги не са такива, каквито бяха изнесени“, с тези думи обаче започна изказването си прокурор Попов, предаде "Фокус".
Той подчерта, че в рамките на 72-ата часа на задържане на д-р Димитров прокуратурата е получила какви ли не упреци, тъй като "явно е удобно да бъде виновна за всичко".

„Твърдеше се, че пострадалият, който действително е крадец, е влязъл в дома на обвиняемия. Твърдеше се, че с него е имало съучастник. Твърдеше се, че в жилището на обвиняемия са били съпругата на обвиняемия и двете му деца. Твърдеше се, че огнестрелното оръжие е било притежание на самия пострадал - убития крадец или на неговия съучастник", припомни магистратът твърденията.
Той подчерта, че след задържането на лекаря са извършени множество процесуално-следствени действия, включително са получени експертизи от НИКК и са разпитани над 15 свидетели.

„Към момента на извършения опит за кражба от страна на убития, в жилището на обвиняемия, намиращо се на втория етаж в град Пловдив, не се е намирала съпругата нито двете деца, а са живеели и живеят и понастоящем в с. Крумово. Това се установява от самите показания на съпругата на обвиняемия и от неговите обяснения, дадени пред адвокат. Не е имало какъвто и да е било съучастник на крадеца. Опитът за кражба в гаража в двора на кооперацията е извършен само и единствено от него - обяснява се от обвиненията на самия обвиняем, от иззетите записи видеокамери и показания на свидетели. Категорично е установено, че изстрелите и настъпилия сблъсък са станали в двора на кооперацията. Категорично се изключва жилището", каза още Попов.
Той уточни, че обвиняемият е наблюдавал опита за кражба поне 30 минути, без да уведоми компетентните органи. Вместо това извадил незаконния си пистолет, за който съпругата му заяви пред медии, че не е знаела.
"При излизането от гаража и побягването от страна на крадеца настъпва сблъсък, при който обвиняемият е произвел един изстрел, за да възспре действията на крадеца. Крадецът е хвърлял по него различни предмети. На три пъти е променена версията какви са били те - първо метална тръба, после табела, а после нож, който е бил открит в дома на обвиняемия, негова собственост. Той е бил измит. След изпразване на целия пълнител на "Валтер"-а, единият куршум е попаднал в гърдите на крадеца, който е успял да избяга до мястото, където е открит - на около 110 метра. Там е издъхнал от раните си", заяви прокурорът.
Той допълни, че след това лекарят се е обадил на свой приятел и заедно с него са опитали да заличат следите от престъплението и дори търсили апаша. Освен това Димитров помолил двама души, които живеят в района, да изтрият записите от камерите си.
Наблюдаващият прокурор Георги Пенев пък обяви, че въпреки това, мярката за неотклонение на д-р Иван Димитров ще бъде изменена в "подписка“ и той ще бъде освободен.
„Правя това не под влияние на уличните протести, а на вътрешното ми убеждение и на събраните до момента доказателства. Въз основа на фактите, с името и подписа си съм преценил, че д-р Димитров, който в момента е национален герой, е извършил престъпление с превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Добре да го запомните, че е неизбежна отбрана, а не самоотбрана“, коментира още Пенев.
И уточни, че на лекаря ще бъде повдигнато и обвинение за незаконно притежание на патроните и на пистолета, с който е убил Плъха.
Още вчера се появиха коментари, че е странно защо, ако лекарят е бил нападнат и ранен с нож, както също се твърди, след това не е извикал линейка и не е съобщил в полицията, а на другия ден е отишъл на работа.

Д-р Димитров е направил пълни самопризнания и ще бъде освободен срещу мярка за неотклонение “подписка”.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети