Каракачанов ни предупреди да не пипаме отломки от падащата китайка космическа станция

DenNews.bg
30.03.2018
размер на текста:

Не трябва да се изпада в паника заради падането на китайката космическа станция, вероятността това да се случи на територията на България е около 0,01%, но ако все пак има отломки, то те не трябва да бъдат докосвани. Това предупреди военният министър Красимир Каракачанов днес.
Според Европейската космическа агенция "Тянгун-1", китайският орбитален модул, използван като космическа лаборатория, ще падне на Земята в някой от следващите три дни.
На всеки 89 минути тази станция прелита над територията на България за около 15-20 секунди. Теоретичните шансове отломки от нея да паднат на територията на България са 0.01%, посочи Каракачанов.
Населението трябва да знае, че ако това се случи на територията на България, никакви отломки не трябва да се пипат, да се докосват, предупреди Каракачанов. Това е приоритет на специализираните химически модули на армията, които са взели всички необходими мерки за реакция при евентуално падане на отломки.
Европейската агенция очаква контактът с атмосферата да е някъде между 43-ия паралел северна и 43-ия паралел южна ширина. Това дава възможност за падане от Италия до Нова Зеландия - възможно е обаче да се случи и в открито море. Затова агенцията оценява шанса за инцидент с хора като 10 милиона пъти по-малък от гръмотевичен удар. По-голяма част от станцията ще изгори при контакт с атмосферата. Източник: dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети