Търговският център в Кемерово е построен незаконно

DenNews.bg
30.03.2018
размер на текста:

Търговският център "Зимна череша" в Кемерово, където при пожар на 25 март загинаха 64 души, сред които много деца, е построен незаконно-без разрешителни, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Следствения комитет.
Следователите са арестували областния началник на инспекцията по строителен надзор Танзилия Комкова. Тя е заподозряна в злоупотреба с пълномощия.
Според версията на следствието, тя не е предприела действия да прекрати експлоатацията на изграденото без строително разрешително здание на търговско-развлекателния комплекс "Зимна череша" в град Кемерово. Това е довело до смъртта на посетители на търговския център", заявяват от ведомството.
Следователите също така са назначили съдебна пожаро-техническа експертиза, която ще се води от експерти от Санкт Петербург.
Пожарът в четириетажният мол стана на 25 март. Огънят тръгна от горните етажи, където са разположени няколко киносалона и детски игрални зали с атракциони. Загинаха 64 души, в това число и 41 деца.
Разследват се две версии за причините, предизвикали пожара - късо съединение и палеж. Към момента по-вероятна е първата версия.
В хода на разследването са арестувани петима заподозрени - техническият директор на компанията-собственик, арендатора на помещението, където е станал пожара, сътрудниците и ръководителя на организацията, обслужващият сигнализацията, а така също и охранителя, изключил системата за сигнализация. По-рано бе съобщено, че е арестуван и генералният директор на сладкарската компания, която е собственик на сградата - Юлия Богданова. В градската администрация на Кемерово се извършват следствени действия.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети