Тръмп дава на личния си лекар министерски пост

DenNews.bg
29.03.2018
размер на текста:

Личният лекар на американския президент Доналд Тръмп ще получи министерски пост. Това обяви държавният глава в кратко съобщение, в което казва, че ще уволни държавният секретар по въпросите на ветераните Дейвид Шулкин. На поста ще бъде назначен д-р Рони Джаксън, предава Франс прес.
Шулкин бе последният министър, останал от времето на президента Барак Обама. Уволнението на Шулкин бе очаквано след разразилия се в агенцията за ветераните етичен скандал заради скъпи негови и на съпругата му пътувания за сметка на данъкоплатците.
Въпреки това Тръмп изрази на уволнения министър благодарност за службата му за страната и на "нашите прекрасни ветерани".
Джексън, чието назначение трябва да бъде потвърдено от Конгреса, е бивш флотски адмирал и лекар по професия. От 2013 г. той е лекар на Белия дом, т.е. личен лекар на президента на САЩ. Той спечели значителна национална популярност в началото на тази година след предизвикала огромен интерес негова пресконференция за здравето на президента. Именно той през януари обяви, че Тръмп е "годен за поста си" и е "физически много здрав и с много остър ум" при първия редовен медицински преглед на президента след встъпването му в длъжност.
Агенцията за ветераните, която е с ранг на министерство, е второто по големина ведомство в администрацията, отговарящо за 9 млн. военни ветерани и за над 1700 здравни заведения, пряко управлявани от правителството.
До утвърждаването на Джексън агенцията временно ще се ръководи от Робърт Уилки - заместник-шеф на Пентагона по кадровите въпроси и готовността. Това временно назначение също бе изненадващо, защото Тръмп "прескочи" заместника на Шулкин - Том Боумън, който стана обект на някои критики, че не действа с особен ентусиазъм за реализация на исканията на Тръмп за повече грижи за ветераните. Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети