Първият контакт на Скрипал и дъщеря му с отровното вещество е било в дома им

DenNews.bg
29.03.2018
размер на текста:

Отровното вещество „Новичок“ използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия е било намазано на входната врата на дома им в Солсбъри, смята британската полиция.
"Експертите определиха, че най-високата концентрация на нервно-паралитичното вещество е на входната врата на дома им“, се казва в изявление на Скотлард Ярд, цитирано от Би Би Си.
Сайтът на британската полиция предава думите на шефа на отдела за антитероризъм Дийн Хедън, че следствените действия са се насочили към вътрешността на жилището и района около него.
Според журналиста от Би Би Си по въпросите на сигурността Гордън Корера най-висока концентрация на отровата е имало по дръжката на входната врата. Според него веществото може да е добавено към лепкава маса, с която дръжката е била намазана. Това обяснява и факта защо отрова е имало и в колата на Скрипал, както и в ресторанта, където обядвал с дъщеря си.
Полицията заяви, че следи от нервно-паралитичното вещество са намерени на няколко места в града, но не и в такива количества, както в дома на бившия шпионин.
"Тези, които живеят в същия район, могат да очакват в близките дни много полиция, но искам да уверя жителите, че рискът е малък и нашите оперативни действия са предпазна мярка", заяви Хейдън. Той добавя, че разследващите полицаи ще работят в Солсбъри в продължение на няколко месеца.
Около 250 служители на отдела за антитероризъм участват в разследването на опита за двойно убийство. Проучват 5000 часа записи от камерите за виеонаблюдение, както и 1350 веществени улики.
Сергей и Юлия Скрипал бяха отровени на 4 март и от три седмици са в тежко състояние в болница.
Британското правителство обвини Русия за атаката с бойно отровно вещество срещу бившия агент на руското Главно разузнавателно управление, издал имената на много руски агенти във Великобритания. Москва отрича обвиненията, довели до незапомнена дипломатическа криза между Русия и Запада.
Редица страни, както и НАТО обявиха, че гонят руски дипломати заради аферата със Скрипал. Така общият брой на засегнатите руски представители достигна над 150 души.
Степента на споделените разузнавателни данни от Великобритания с нейните съюзници варира от страна на страна. Съгласно споразумение със САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия, наречено "Пет очи", Обединеното Кралство споделя водещи оценки на главните си разузнавателни агенции, както и съществени данни. Великобритания споделя по-малко информация с някои страни членки на ЕС.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети