И обреченият на смърт Иван Асен започна нов живот в Холандия

DenNews.bg
27.03.2018
размер на текста:

Преди час Иван Асен направи първите си стъпки в новия си дом.

Още един обречен на смърт български лъв намери спасение в центъра за големи котки „Фелида“ в Холандия.
Днес 3-годишният лъв Иван Асен, открит полумъртъв от глад в мръсно, тъмно и влажно помещение на зоопарка в Разград, влезе в новия си дом в Холандия, след като пропътува 2000 километра в специализираната линейка на „Четири лапи“. Пътешествието започна в неделя, като през цялото време лъвът бе под наблюдение на ветеринарен лекар и гледачи на центъра. Здравето на окаяничето с царствено име все още не е възстановено напълно-Иван Асен приема лекарства на 12 часа, което е спазено по време на пътуването.
Припомняме, че във „Фелида“ нов дом намериха двете лъвчета от зоопарка в Разград– Терез и Масуд. След седмици, които големите вече бебета прекараха в специално помещение, те вече излизат в ограденото и пригодено за нуждите им пространство на открито.
В края на ноември миналата година 3-годишният Асен пристигна в тежко състояние в София, след като месеци наред бе живял в лоши условия. Тогава специализираният екип, събран от международната фондация „Четири лапи“, установи, че той е обезводнен, отпаднал и с дистрофия на мускулите заради липсата на движение.
„Той беше на прага на смъртта. Ние го открихме в много тежко състояние, затворен в едно тясно вътрешно помещение без добро почистване, без достатъчно храна. Де факто го бяха оставили да умре в това помещение. Успяхме да го измъкнем в последния момент“, коментира Явор Гечев от „Четири лапи“.
Фондацията открива Иван Асен съвсем случайно, оказва се, че дори в областната дирекция по безопасност на храните не са знаели, че е този лъв живее в зоопарка и то – при тези условия, каза Гечев. Именно от ОДБХ се свързали с „Четири лапи“ и помолили за помощ.
Няколко месеца 3-годишният лъв живя в Столичния зоопарк, докато състоянието му се подобри. Освен видимата промяна в теглото, вече има промяна и в поведението му – има самочувствие, много по-спокоен е и е много по-стабилен като походка, благодарение на лечението. За съжаление, до края на живота си Иван Асен ще бъде на лекарства, под постоянно наблюдение и грижи.
Родителите на Иван Асен – Рая и Хектор, също са в София, където на този етап се полагат най-добрите грижи. За тях също ще се търси дом.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети