Путин в Кемерово: Това е престъпна небрежност и немарливост

DenNews.bg
27.03.2018
размер на текста:

64 са потвърдените до момента жертви на пожара в търговско-развлекателния център "Зимна вишна" в руския град Кемерово в неделя.
Голям брой тела остават под руините на сградата. За идентифицирането им ще е необходима ДНК-експертиза. До този момент са разпознати телата на 23 от жертвите.

От днес в региона на Кемерово е обявен тридневен траур.

Тази сутрин в града пристигна президентът Владимир Путин.
"Това, което се случва, не са бойни действия, не е неочаквано изтичане на метан в мина. Хора са отишли да отдъхнат, деца. Ние говорим за демография, а губим толкова много хора поради каква причина? Заради престъпна небрежност, заради немарливост", подчерта Путин на съвещание в Кемерово.
Руският държавен глава е наредил на шефа на Следствения комитет Александър Бастрикин да даде правна оценка на действията на длъжностните лица, допуснали трагедията. "Не можете да получите сертификат без пари, но можете да подпишете всичко за пари", изтъкна многозначително Путин.
Путин посети мястото на трагедията.

40 души са потърсили медицинска помощ като повечето са прегледани и освободени за домашно лечение. 11 остават в болница, а 11-годишно момче е в критично състояние. Родителите му и по-малкото дете в семейството са загинали.

В търговския център "Зимна вишна" е имало сауна, няколко киносалона, ресторанти, зала за боулинг. Центърът е бил много посещаван в неделя.
Смята се, че в пожара са загинали и около 200 животни от зоокъта, помещаващ се в мола. Сред тях имало костенурки, кози, зайци, прасета и разнородни гризачи.
По първоначални данни огънят е пламнал на четвъртия етаж на търговския център, което е довело до рухване на покрива. Работи се по няколко версии като приоритетната е неизправен електрически кабел, предаде агенция "Интерфакс", позовавайки се на източник от службите за технически надзор.
Руският следствен комитет, каза, че са открити крещящи нарушения както в конструкцията, така и във въвеждането в експлоатация на търговския център.
Следователи и свидетели говорят за заключени аварийни изходи и за тотална липса на предупреждение на клиентите на мола за избухналия пожар. Свидетел разказва през радио БФМ, че цели класове са дошли от съседните села, за да гледат филми в мола и че киносалоните са били заключени от придружителите на учениците.
Вече са арестувани петима души, включително ръководителят на компанията, която управлява търговския център и охранител, който изключил противопожарната сигнализация. Освен това аварийните изходи били затворени, което затруднило евакуацията на хората, твърдят още разследващите.
Води се съдебно производство по три члена от Наказателния кодекс, свързани с нарушаването на противопожарните норми и причиняването на смърт по непредпазливост.
Семействата на загиналите в пожара ще получат от руското правителство по 1 милион рубли, съобщи руският премиер Дмитрий Медведев, който нарече случилото се "ужасна трагедия".

Жители на Кемерово носят цветя на мястото на трагедията, дават кръв за пострадалите и подпомагат близките на загиналите и ранените.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети