ЕС отзовава посланика на общността в Русия

DenNews.bg
23.03.2018
размер на текста:

Лидерите от Европейския съюз се съгласиха да отзоват посланика на общността в Русия Маркус Едерер за консултации в знак на солидарност с Великобритания.
Обединеното кралство обвинява Русия за нападението с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.
Лидерите от Европейския съюз се съгласиха с Великобритания, че е доста вероятно Русия да е отговорна за нападението.
"Европейският съвет е съгласен с правителството на Великобритания, че е много вероятно Русия да е отговорна за нападението в Солсбъри и че няма друго правдоподобно обяснение", написа Туск в Туитър.
"Европейският съвет осъжда по възможно най-силен начин неотдавнашното нападение в Солсбъри, изразява най-дълбоко съчувствие към всички, чийто живот е бил заплашен, и дава своята подкрепа за продължаващото разследване", казаха лидерите в ЕС в съвместно изявление.
Те направиха съвместно изявление, въпреки че първоначално някои лидери имаха притеснения относно приписването на вина, съобщават агенциите.
Поне 5 страни са обявили, че ще последват Великобритания и ще изгонят руски дипломати: Франция, Литва, Латвия, Естония и Полша, а Германия също може да вземе мерки в духа на общото решение, пише Таймс.
Германският канцлер Ангела Меркел допуска възможността за предприемане на по-нататъшни наказателни мерки срещу Русия. Тя добави, че Европейският съюз ще се стреми да действа единно по въпроса.
"Ние сме решени да реагираме заедно, с думите, които използвахме тук, но също може би с допълнителни мерки", каза Меркел след заседание на лидерите от ЕС в Брюксел.

На срещата премиерът на Великобритания Тереза Мей каза, че според страната й нападението срещу Скрипал е "част от модел на руска агресия срещу Европа и нейните близки съседи".
"Руската заплаха не зачита граници", заяви британският премиер.
Тя благодари на останалите лидери за тяхната солидарност и подкрепа и каза, че с нетърпение очаква по-нататъшни обсъждания по темата. Източник: dir.bg
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети