Фрапиращи нарушения и пропуски са намерени в проверката на пешеходните пътеки у нас

DenNews.bg
22.03.2018
размер на текста:

Данните от проверката на пешеходните пъти в цялата страна показват фрапиращи пропуски, обяви на брифинг главният прокурор Сотир Цацаров.
Той припомни, че проверката беше възложена на 27 декември 2017 заради зачестилите инциденти на "зебри" и трябваше да установи дали пешеходните пътеки съответстват на нормативните изисквания.
Цацаров уточни, че са проверени близо 14 000 пешеходни пътеки, като такава инспекция се прави за пръв път. По думите му проверките са показали сериозни нарушения на нормативната уредба и направления, в които са открити отчайващи дефицити.
"Например два пъти повече липсващи знаци, неправилно разположение на пешеходните пътеки, неправилно маркиране, неправилна сигнализация“, отчете главният прокурор.
Той допълни, че не приема и не насърчава споделената отговорност на институциите да размива конкретната отговорност на всяка от тях, включително и ръководената от него.
"Съчетаването на всички възможни нарушения относно пешеходните пътеки съответства на черната статистика на броя на убитите и ранените, но не съответства, нито на предизборните обещания, нито на заявените ангажименти, които кметските ръководства поемат към съгражданите си в тези населени места", каза още Цацаров.
Той уточни, че разчита на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки, какъвто ангажимент вече е поет от министър Николай Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Предвидени са глоби между 2000 и 7000 лева при неизпълнението на предписанията.

"МВР следва да използва всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, каза още Цацаров.
Той определи списъка в областите, в които са регистрирани най-много нарушения като „срамен“.
Системни нарушители относно сигнализацията на маркировката на пешеходни пътеки са областите Благоевград, Пазарджик, Стара Загора, Хасково, уточни министърът на вътрешните работи Валентин Радев, който също участва в брифинга.
„За да не се размива отговорността пред вас сме министерствата, които отговарят за тази дейност, но липсват общините. Те не са тук, защото не са институции. В 28 области 13 981 са общо проверените пешеходни пътеки. Минаваме по трите вида – двете зебри 8.1 и 8.2 и повдигнати. Има неправилно маркиране – или маркировката не е изпълнена правилно, или е износена. Южна България се представя доста зле. Неправилното разположение на пътеките е 18% - в Перник, Стара Загора, Варна. При 53% разстоянието е нарушено - между две пътеки има по-малко от 250 м. В София-град сигнализацията също е нарушена – 5000 липсващи знаци. Най-много обаче са в Бургас“, коментира Радев.
Той подчерта, че неправилното разстояние между пътеките е много опасно, защото колите не намаляват толкова бързо за 250 м и става опасно за пешеходците.
Проверени са и 980 повдигнати пешеходни пътеки, като 244 от тях са неправилно маркирани, освен износени са и оцветени в различни цветове.
"80% от пътеките по републиканските пътища не отговарят на някое от нормативните изисквания, при 80% не е маркиран надписът „погледни“ при над 80% не са спазени изискванията спрямо класа път – ширината на пешеходната пътека, а при 65% от пешеходните пътеки по републикански пътища маркировката е износена или напълно заличена“, допълни регионалният министър, допълни регионалният министър Николай Нанков.
До 30 юни нарушенията трябва да бъдат отстранени. 3,7 млн. лв. са необходими за превеждането на пешеходните пътеки в нормално експлоатационно състояние, уточни той. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети