Започнаха две разследвания срещу Фейсбук зарази кражба на лични данни

DenNews.bg
21.03.2018
размер на текста:

Прокурорите на Ню Йорк и Масачузетс започнаха разследване на аферата "Cambridge Analytica", британската компания, обвинена за кражба и злоупотреба с лични данни на 50 млн. потребители на Facebook. По-рано вчера Федералната комисия по търговия в САЩ започна проверка дали Facebook е нарушила правилата за използване на персонални данни.
Прокурорите Ерик Шнайдерман и Мора Хейли изпратиха писма до шефовете на Facebook с искане да дадат обяснения. И това е първата стъпка в разследването.
"Потребителите имат право да знаят как са използвани техните данни и компании като Facebook имат фундаменталното задължение да предпазват данните на потребителите", пише Шнайдерман и продължава: "Нюйоркчани заслужават отговори и ако една компания или личност са нарушили закона, ще им бъде потърсена отговорност“.
Разследването на федералната комисия по търговията засилва още натиска върху Марк Зукърбърг с проверката дали социалната мрежа е спазила ангажимента си да иска предварително съгласие от потребителите, преди да започне да събира личните им данни и да ги предоставя на други компании, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Ако се докаже, че Facebook не е изпълнила условието, комисията може да й наложи глоба от 40 000 долара за всяка установена кражба на данни, добавя „Вашингтон пост“.

Според медийните публикации Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 млн. потребители без съгласието им за търговски и политически цели. Компанията е създала софтуер, чрез който може да прогнозира личности и да влияе върху вота им на избори. Работила е за щаба на Тръмп през 2016 г.

Властите във Великобритания и ЕС също започнаха разследване на Cambridge Analytica.

Представителка на Европейската комисия във Вашингтон вчера поиска Марк Зукъбърг да даде обяснения пред Европейския парламент.
Снощи социалната мрежа разпространи съобщение, в което казва, че е „скандализирана, че е била измамена“ от използването на данните от Cambridge Analytica и че „разбира сериозността на проблема“.
От своя страна Cambridge Analytica твърди, че не е знаела, че достъпът до данните е бил незаконен. Тя ги е получила от професора от Кеймбридж Александър Коган. Консултантската фирма твърди, че е изтрила тези данни през 2015 г., след като Facebook е премахнала приложението на Коган, чрез което е била теглена личната информация.
Според разследванията на „Ню Йорк таймс“ и „Обзървър“ обаче компанията е запазила данните.
Управителният съвет на британската компания съобщи, че от снощи директорът Александър Никс е уволнен и че очаква пълно и независимо разследване на случая.
Никс, възпитаник на колежа „Итън“ и на университета в Манчестър, бе уличен като мозък на аферата. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети