Край на още един животински вид, почина последният мъжки бял северен носорог

DenNews.bg
20.03.2018
размер на текста:

Судан се движеше с въоръжена охрана.

Смъртта на последния мъжки северен бял носорог поставя края на още един животински вид.
Две женски, внучка и дъщеря на 45-годишния Судан, са единствените живи представители на северния бял носорог, но практически подвидът вече е обречен на изчезване.

Новата и единствена надежда сега са науката и технологиите.

От резерватът "Ол Паджета" в Кения съобщиха, че Судан е евтаназиран, след като състоянието му значително се влошило заради напредналата възраст- той вече не можел да стои изправен. Мускулите и костите му атрофирали, а по кожата му имало големи рани с дълбока инфекция на задния ляв крак.
Судан беше знаменитост в резервата и привличаше хиляди посетители. Миналата година беше вписан като "най-видния ерген на света" в приложението Тиндър за срещи, с цел да бъдат набрани средства за оплождане ин витро.

"Той беше влиятелен посланик за вида и ще бъде запомнен с работата за осведомяване на целия свят за тежкото положение не само на носорозите, но и на хиляди други видове, застрашени от изчезване заради човешка дейност", казва директорът на резервата Ричард Вин.

Судан беше последният северен бял носорог, роден на свобода. Той е живял в чешка зоологическа градина, а през 2009 г. е преместен в Кения заедно с известните по това време три женски северни бели носорога. Въпреки проявения от него интерес обаче до бременност не се е стигнало.
Грижещите се за Судан рейнджъри го описаха като кротък. Те от седмици тъжаха за състоянието му, което предвещаваше, че скоро ще умре.

Судан "значително допринесе за оцеляването на вида, защото даде живот на две женски“, написаха от резервата. „Освен това вчера от него е събран генетичен материал, който дава надежда да бъдат направени опити за възпроизвеждането на северните бели носорози чрез авангардни клетъчни технологии".

Единствената надежда за запазването на подвида е "да бъдат разработени методи за оплождане с яйцеклетки от двете останали женски, съхранявана сперма от северен бял носорог и сурогатни майки от подвида южни бели носорози", обясниха от резервата.

Северните бели носорози някога са живели в части от Чад, Судан, Уганда, Конго и Централноафриканската република. Видът е станал жертва и на въоръжените конфликти в района.

Други подвидове носорози - черният носорог и южният бял носорог са честа жертва на бракониери, които ги избиват заради роговете им. В Африка са останали около 20 000 южни бели носорози. Броят им преди век спаднал на около 100, но благодарение на усилията за опазването на вида под инициативата на Иън Плейър положението им се подобрило.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети