Надзиратели протестираха в Ловеч, Цачева не може да изпълни исканията

DenNews.bg
02.03.2018
размер на текста:

Над 150 надзиратели се събраха на протест пред Ловешкия затвор. Исканията отново са за по-високи заплати, по-добри условия на труд и с настояване да се реши проблемът с липсата на кадри в системата на затворите и следствените арести.

Протестиращите определиха случващото се като "игра на нерви". Те се заканиха да не отстъпят докато не бъдат изпълнени техните искания.

Втория национален протест на служителите в затворите в България ще се проведе на 10 март, увериха от Синдиката. Той ще е под надслов "Европа и за нас" и ще протече като митинг-шествие, което ще премине от площада пред Министерството на правосъдието през Министерство на финансите до сградата на Министерския съвет.
Преди два дни с надежда, че ще "пробудят съвестта" на правосъдния министър Цецка Цачева от Синдикат на служителите в затворите й изпратиха "Приказка за стълбата" на Христо Смирненски.
В същото време синдикалистите настояха и за писмен отговор на въпроса получавали ли са и в какви размери допълнителни бонуси членовете на политическия кабинет на Министерство на правосъдието за 2017 г.
Протестите на надзиратели и съдебна охрана продължават в цялата страна втори месец.
В следващите дни до 10 март митинги ще има пред затворите във Варна и в Пазарджик. На 7 март, когато е професионалният празник на ГД "Охрана", ще има демонстрации пред всички сгради на съдилищата в цялата страна.

 

Цачева: Исканията на надзирателите няма как да бъдат удовлетворени

„Усилията за подобряване на условията в затворите трябва да вървят успоредно с тези за подобряване на условията на труд за работещите там, заяви по време на парламентарния контрол министърът на правосъдието Цецка Цачева.
Тя споделя притесненията относно невъзможността на министерството и правителството да отговорят на исканията в пълен обем, поставени от синдикатите на служителите в затворите.
По думите ѝ, от пет месеца се води диалог със служителите в затворите. На този етап онова, което е осигурено със Закона за държавния бюджет, е 5% увеличение на възнаграждението от 1 януари 2018 година, изтъкна Цецка Цачева.
Правителството чрез финансовия министър проявило желание за още 5% на тези досега. Надзирателите обаче искат 20%.
Не мога да удовлетворя исканията за по-високи възнаграждения, посочи Цачева.
„Тяхно право е да протестират. Това, което съм направила след протеста пред Министерството на правосъдието, е да информирам министъра на финансите, като съм споделила, че на този етап синдикатите отказват да приемат предлаганото им увеличение“, обясни министърът.
Отново тя посочи, че през тази година няма как това да се случи, защото и в МВР няма подобен ръст на заплатите.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети