ГЕРБ има подкрепата на 21,1% от българите, 39% харесват Борисов

DenNews.bg
19.03.2018
размер на текста:

ГЕРБ има подкрепата на 21,1% от всички пълнолетни български граждани, а БСП остава на втора позиция с 18,4%, показва изследване на „Тренд” по поръчка на „24 часа”.
Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са Обединени патриоти с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани. Със сходен резултат са „Воля“ и „Да, България“.
Сред лидерите на политически партии Бойко Борисов събира най-високи стойности на положително отношение (39%), следван от Красимир Каракачанов (38%) и Корнелия Нинова (27%). След тях се нареждат Веселин Марешки (22%), Валери Симеонов (21%), Божидар Лукарски (14%), Волен Сидеров (12%), Христо Иванов (12%), Мустафа Карадайъ (11%) и Атанас Атанасов (9%).

40% от българите смятат, че страната ни се справя с европредседателството, а 17% са на обратното мнение.
Два месеца след неговото начало 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не го следят. Немалка част от заявилите, че България не се справя с председателството, идват от редиците на симпатизантите на БСП. Сред червения електорат мнението е разполовено.
През последните пет месеца се запазват и по-скоро положителните очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт. Най-голям дял от българите обаче остават на мнението, че не очакват промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%). Видими са зависимостите при демографските разбивки. Привържениците на ГЕРБ са най-позитивно настроени, докато тези на БСП са по-песимистично настроени, коментират социолозите.

Според проучването 53% твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са по-скоро песимистично настроени. „Обяснението на подобна динамика можем да търсим в сезонната смяна, тъй като традиционно по-студените месеци повишават нивата на песимизъм, но за сметка на това първите по-топли пролетни дни често носят усещането за повече оптимизъм”, посочват от „Тренд”.
Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода „лице в лице” между 1 и 7 март 2018 г.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети